Банківські кредити можуть стати зашморгом на шиї позичальників

Якщо банки вмовлять НБУ дозволити їм змінювати процентні ставки вже виданих кредитів, то позичальники можуть опинитись у дуже скрутному становищі, оскільки розмір їх боргу в будь-який момент зможе вирости.

Відповідний документ про фактичне скасування фіксованої кредитної ставки розробив і вже подав на розгляд Нацбанку Український кредитно-банківський союз, пише “Комерсант-Україна”.

У проекті сказано, що банки, крім фіксованої і плаваючої ставок, зможуть включати в договори фіксовану ставку, яка за певних умов може бути замінена плаваючою.

Гендиректор УКБС Галина Оліфер пояснює ініціативу асоціації тим, що після кризи банки втратили можливість змінювати фіксовану ставку, хоча так роблять у всьому світі. Союз фінустанов пропонує зберегти в Цивільному кодексі заборону банкам змінювати фіксовану ставку в односторонньому порядку. Однак вважає за необхідне, щоб сторонам кредитного договору дозволили “визначати випадки, при яких фіксована ставка змінюється і/або може бути замінена плаваючою”. Зараз плаваюча ставка змінюється у випадку різкого підвищення або зниження депозитних ставок. Юристи вважають, що ці поняття суперечать один одному.

___________________________________________________________________________________________

“Така норма закону призведе до неоднакової судової практики по визнанню цієї норми договору недійсною. Якщо хочуть допустити односторонню зміну фіксованої ставки, то необхідно описати в законі, у якому випадку зміна не вважається односторонньою”, – зазначають юристи.

____________________________________________________________________________________________

Як повідомлялось, за даними міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, на сьогодні в Україні 40-50% банківських кредитів є проблемними.