До Житомира приїдуть бандуристи

1 листопада у Житомирській філармонії виступить національна заслужена капела бандуристів України ім. Г. Майбороди.

Генеральний директор, художній керівник, головний диригент, Народний артист України, професор Скоромний Віктор Петрович.
Національна заслужена капела бандуристів України – це самобутній мистецький колектив, усі артисти (а це більше сімдесяти) співають та одночасно грають на бандурах.

В концертній програмі капели беруть участь ансамблі малих форм: квартет бандуристів, фольклорний гурт “Козаки”, солісти-бандуристи.

Колектив не тільки презентує національне мистецтво, але й виступає символом української державності та культури як в Україні, так і за її межами.

У 1951 році капелі було присвоєне почесне звання «заслужена», а у 1983 році колектив став лауреатом Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

У 1997 році капелі надано статус «національної»

Оригінальне, самобутнє мистецтво бандуристів знають і люблять в усіх куточках нашої України та за її межами. З великим успіхом проходили концерти капели у Болгарії, Польщі, Німеччині, Югославії, Канаді, Японії, Франції, Іспанії, Росії.
З колективом співпрацювали та співпрацюють відомі співаки: Іван Козловський, Борис Гмиря, Анатолій Солов’яненко, Дмитро Гнатюк, Діана Петриненко, Марія Стеф’юк, Ольга Нагорна.

Хоровий спів у супроводі ніжного сріблястого тембру бандур, театралізація кожної пісні створюють незабутнє враження, полонять серця і душі всіх, хто хоч раз доторкнувся до джерел української пісні у виконанні Національної заслуженої капели бандуристів України.

З 1962 року при капелі функціонує студія по підготовці акторських кадрів, де талановита молодь опановує виконавську майстерність. З 1977 року керівником і головним диригентом стає Народний артист України Микола Петрович Гвоздь. З 2000 року на посаді диригента капели працює Заслужений артист України Андрій Козачок. З 2010 року колектив очолює Народний артист України Віктор Петрович Скоромний.