Губернатору Житомирщини вдруге роз’яснили різницю між пам’ятником архітектури та типовим “сталінським ампіром”

20 вересня губернатор Житомирщини Сергій Рижук вкотре звітував про свою діяльність.

Цього разу в обласній філармонії, де закінчилася так звана перша черга капітального ремонту. На неї пішло з обласного бюджету 5 мільйонів гривень.

Пояснимо, що за ці гроші більш-менш приведено до ладу фасад, зовнішні стіни і фудамент філармонії. На другу чергу, тобто ремонт інтер’єру філармонії, передбачено ще стільки ж, а можливо, за словами заступників Рижука, й більше. Коли журналісти запитали губернатора, чому на ремонт фасаду приватного кінотеатру «Україна» витратили у 56 разів менше, тобто лише 180 тисяч гривень, Сергій Рижук заявив, що грошей на культуру не треба шкодувати.

Як сказав губернатор, кінотеатр «Україна» є пам’яткою архітектури, тому його треба повернути у державну власність. Приватизацію цього закладу назвав «попранням закону».

З цього приводу співвласник кінотеатру «Україна» Сергій Сухомлин вдруге звертається до губернатора з відкритим листом.

Шановний пане Рижук!

20 вересня Ви взяли на себе обов’язок Державної служби з питань національної культурної спадщини, назвавши будівлю кінотеатру «Україна» «будівлею архітектурної культурної спадщини». Ваші заяви ще раз змушують мене внести роз’яснення.

Кінотеатр «Україна» побудовано наприкінці 1950-х років за типовим проектом кінотеатрів, і його архітектура має ознаки стилю, який заведено називати «сталінським ампіром». Будівля кінотеатру є однією з тисяч типових будівель, які з’явилися в містах і селах СРСР понад півстоліття тому.

Що таке «типовий проект», ми всі добре знаємо з фільму Ельдара Рязанова «Іронія долі». У ньому саме йдеться про будівництво за цим принципом, коли споруди певного призначення були настільки подібними одна до одної, що неможливо було зрозуміти, в якому місті ви знаходитеся.

Що таке «сталінський ампір», краще було б продемонструвати не лише на прикладі повоєнної забудови київського Хрещатика, а й нашої Ярмаркової площі, неподалік автовокзалу. І хоча не пам’ятаю, щоб будинки цього стилю де-небудь мали статус пам’яток, те, що залишилося від цього архітектурного ансамблю, справді могло би бути приємним спогадом про радянське минуле. Проте, зараз його там зможуть розгледіти хіба що археологи, бо частина цього комплексу вже давно слугує нужником.

Аж ніяк не вважаю, що ремонт будинку філармонії, який рівно на сто років старший за кінотеатр «Україна», непотрібен. Він є домом для багатьох творчих колективів і їхніх слухачів, і їм там має бути комфортно. Але переконаний, яким би ремонт не був капітальним, він не має бути аж таким дорогим. Хоча витрачати бюджетні гроші значно легше, ніж наповнити бюджет. Особливо, якщо наповнювати зовсім іншу скриньку. Нагадую вам, що за часів саме вашого губернаторства були приватизовані у Житомирі «Електровимірувач», «Льонокомбінат», «Промавтоматика». Саме приватизація цих найбільших заводів могла збагатити місто. Натомість, «Електровимірювач», де працювало близько 5000 людей, продали за 5 мільйонів гривень. Певно, саме ці гроші пішли на ремонт фасаду філармонії.

Нагадаю, що кінотеатр «Україна» приватизований за 9,5 мільйонів гривень, взятих у кредит, який досі виплачується.

Пане губернатор, якщо вас насправді турбує доля об’єктів міста Житомира, було б непогано, щоб ви опікувались ними та їх поверненням у державну чи комунальну власність, коли були депутатом Верховної Ради V та VI скликань. Але тоді від вас не було жодного запиту на захист Житомира чи житомирян. Вас тоді не цікавив Житомир? Власне кажучи, за весь період депутатства Ви взагалі зробили лише 2 запити, та й ті були колективними. І стосувалися вони лобіювання інтересів приватних агрокомпаній.

У попередньому листі до Вас, пане Рижук, я вже повідомляв, наскільки неефективно працюють кінотеатри, які залишилися в Житомирі з радянських часів. А подивитися, як працює «Україна», запрошую у будь-який день.

У зв’язку з цим ще раз пропоную керівникам управлінь облдержадміністрації безкоштовну консультацію, як раціонально витрачати кошти, аби утримувати державні заклади соціально-культурного призначення в належному стані. Бонусом до цього буде культурологічна екскурсія Житомиром з відвідуванням справжніх, а не вигаданих вами пам’яток архітектури.

Сергій Сухомлин, співвласник кінотеатру «Україна»

RuporZT