Кличко і “Батьківщина” майже готові узгоджувати мажоритарників

Об’єднана опозиція “Батьківщина” і партія УДАР Віталія Кличка планують до 12 жовтня домовитися про підтримку єдиних кандидатів від цих політичних сил у мажоритарних виборчих округах.

Про це ВВС Україна повідомили чільні представники обох партій. Вони твердять, що переговори тривають і що до вказаної дати сподіваються на досягнення домовленостей.

У той час, як об’єднана опозиція підписала угоду із “Свободою” про підтримку у мажоритарних округах одного кандидата від двох політичних сил, з партією Віталія Кличка ось вже кілька місяців досягти домовленостей не вдається.

Кандидати у депутати парламенту від УДАРу є в усіх 225-ти одномандатних округах, як і висуванці або “Батьківщини”, або “Свободи”.

Представники УДАРу і “Батьківщини” кажуть, що визначення одного кандидата відбуватиметься із урахуванням його рейтингу у кожному із округів.

“Партія УДАР визначила округи, де готова зняти своїх кандидатів і підтримати висуванців від “Батьківщини” та опозиційно налаштованих кандидатів-самовисуванців. Також УДАР пропонує “Батьківщині” зняти своїх кандидатів на округах, де за результатами вивчення громадської думки кандидати від “УДАРу мають вищу підтримку, ніж кандидати від інших опозиційних партій. А в низці округів УДАР пропонує терміново протягом першого тижня жовтня спільно з іншими опозиційними партіями провести соціологічні дослідження, щоб визначити єдиного кандидата, який зможе перемогти у висуванця влади”, – заяви лідер партії Віталій Кличко, перебуваючи у Варшаві.

“Переговори тривають, і ми сподіваємося, що є перспектива у цього процесу”

Володимир Курінний, УДАР

“Там, де ми не матимемо чіткого уявлення, хто є лідером від опозиційних сил, ми плануємо провести соціологічні дослідження. Там, де все чітко і зрозуміло, де ми бачимо, які шанси кандидатів, буде ухвалене рішення про зняття кандидата із виборів”, – пояснив ВВС Україна член президії партії УДАР Володимир Курінний.

Один із керівників виборчого штабу “Батьківщини” Ігор Гринів сказав ВВС Україна, що зняття кандидатів із реєстрації можливе або добровільно, або за рішенням партій, для чого слід буде провести партійний з’їзд.

“Тобто, необхідні інструменти партія має. Можу сказати, що у “Батьківщини” також є і бажання, і політична воля для цього, бо ми розуміємо потребу провести якомога більше кандидатів від опозиції у нову Раду. Сподіваюся, що таке бажання і така політична воля є і в УДАРу”, – сказав Ігор Гринів.

За словами Ігоря Гриніва, найбільш нагальною ця проблема є у Києві. “Це дуже актуально у столиці. Бо вплив брендів, політичної приналежності того чи іншого кандидата в одномандатних округах найбільший саме у Києві. На Західній Україні так було для “Батьківщини” і “Свободи”, і ми змогли домовитися. Так само, як це мало б бути актуально для Партії регіонів і комуністів на Сході. Важливо не повторити той сумний досвід, що ми мали на останніх виборах мера Києва, коли Леонід Черновецький посів перше місце, а Олександр Турчинов і Віталій Кличко відповідно друге і третє”, – сказав Ігор Гринів в інтерв’ю ВВС Україна.

У той же час, один із лідерів “Батьківщини” Микола Томенко кілька днів тому сказав журналістам, що домовленості із УДАРом по Києву насправді вже є.

“Це дуже актуально у столиці. Бо вплив брендів, політичної приналежності того чи іншого кандидата в одномандатних округах найбільший саме у Києві. […] Важливо не повторити той сумний досвід, що ми мали на останніх виборах мера Києва, коли Леонід Черновецький посів перше місце, а Олександр Турчинов і Віталій Кличко відповідно друге і третє”

Ігор Гринів, “Батьківщина”

“З Кличком ми по Києву домовилися. Де у них популярні кандидати – ми готові своїх зняти. Так само точно, навіщо їм заважати нашим кандидатам, якщо їхній кандидат буде четвертим або п’ятим? Грамоту за четверте місце ніхто не дає”, – заявляв Микола Томенко.

Представник об’єднаної опозиції також прогнозував, що до 1 жовтня “Батьківщина” оприлюднить звернення до інших опозиційних партій із закликом зняти “очевидно непрохідних кандидатів і не відбирати голоси у “Батьківщини”. Проте у вказаний день таке звернення не з’явилося.

“Ми готові до переговорів і до зустрічей. Ми розуміємо, що якщо станеться, що наші колеги з братніх опозиційних чи українських партій будуть йти до кінця, то ця геройська донецька влада до кінця і залишиться”, – заявляв Микола Томенко.

Водночас, Ігор Гринів припустив, що ставлення до соціологічних досліджень може виявитися проблематичним, тому “адекватна оцінка рейтингів має стати серйозним фактором” у переговорах.

Володимир Курінний із партії УДАР нагадав, що відповідно до закону про вибори партія може зняти із реєстрації свого кандидата не пізніше 12 жовтня, і тому ця дата має стати рубежем для опозиційних сил.

“Переговори тривають, і ми сподіваємося, що є перспектива у цього процесу”, – додав він.

Проте, про такі перспективи лідери обох політичних сил заявляли ще у липні, коли “Батьківщина” і “Свобода” підписали угоду про координацію дій на виборах. Тоді лідери цих політичних сил поклали провину за недосягнення домовленостей із УДАРом саме на цю партію, але Віталій Кличко і його однопартійці Клацнути це заперечували.