ОБСЄ і ПАРЄ про вибори: українці заслуговували кращого

Під час останніх парламентських виборів в Україні не були дотримані деякі міжнародні демократичні стандарти, і це позначилося на їх результатах. Так вважають спостерігачі від ОБСЄ, Парламентських асамблей ОБСЄ, НАТО, Ради Європи а також Європейського парламенту.

Характерною ознакою українських виборів стала відсутність рівних умов – такий головний висновок європейських спостерігачів. До цього, на їхню думку, призвело зловживання адміністративним ресурсом, відсутність прозорості у фінансуванні кандидатів та партій, а також брак збалансованого висвітлення у засобах масовї інформації.

“Під час цих виборів виборці мали можливість обирати між різними кандидатами, проте для того, щоб вибори були демократичними, треба, аби кандидати змагалися між собою на рівних умовах, мали рівний доступ до ЗМІ, аби донести свої програми. Також важливо, щоб виборці могли голосувати вільно і були впевнені у тому, що їхні голоси правильно підрахують. Важлива також і довіра до системи підрахунку. На жаль, ми не вважаємо, що всі ці вимоги були дотримані”, – заявила голова довгострокової місії ОБСЄ зі спостереження на виборах Одрі Гловер.

Її оцінки поділяє і координатор місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас.

___________________________________________________________________________________________

“З огляду на зловживання владою та зважаючи на те, яку роль у цих виборах відігравали гроші, схоже, що демократичний процес пішов у зворотньому напрямку”, – сказала представниця ОБСЄ.

____________________________________________________________________________________________

“У нашому спільному висновку ми кажемо, що ці парламентські вибори характеризувалися браком рівних умов для всіх учасників виборів, переважно внаслідок зловживання адміністративним ресурсом, недостатньою прозорістю фінансування виборчих кампаній кандидатів та партій, а також браком збалансованого висвітлення їх у мас-медіа”, – каже голова місії короткострокових спостерігачів від ОБСЄ Габсбург Дуглас. –Хоча сам день голосування “пройшов мирно”, підрахунок голосів вже викликає певні застереження у спостерігачів, – додає вона.

Зауваження європейців викликає і повернення України до змішаної системи виборів, внаслідок чого, на думку спостерігачів, у мажоритарних округах була відновлена можливість для залякування кандидатів, підкупу виборців та застосування адміністративного ресурсу. Окрім того, як вважають європейські спостерігачі, те, що лише половина парламенту тепер обирається за партійними списками, “змінило динаміку виборів”.

Крім того, у європейських спостерігачів є зауваження і до відсутності серйозних санкцій у випадках порушень виборчого законодавства з боку відповідних правоохоронних органів України та ЦВК.

Українці – європейці

Водночас, як весь час підкреслювали спостерігачі від провідних європейських інституцій, сам день виборів, мирне, впорядковане голосування став для них ще одним підтвердженням, що українські виборці цілком відповідають європейським стандартам, тоді як виборча кампанія цих стандартів не досягла.

“Те, як поводилися українські громадяни під час виборів, я би хотів виділити як позитивний аспект. Все проходило мирно, у позитивній атмосфері, із високою явкою. Це вказує на велике бажання українських громадян належати до сім’ї європейських демократій”, – заявив голова делегації Європейського парламенту Павел Коваль.

“Але, на жаль, сам виборчий процес був затьмарений низкою недоліків, серед яких, передусім, ув’язнення лідерів опозиції, в результаті того, що ми називаємо політично вмотивованим вибірковим правосуддям”, – додав пан Коваль.

На відмінності оцінок дій виборців у день голосування та всієї виборчої кампанії наголосив і голова делегації Парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов.

“Ми були свідками високої явки виборців та організованого процесу голосування. Залученість українського народу до процесу виборів свідчить про його непохитне прагнення жити в умовах демократії, і це є гарним знаком для майбутнього країни. Але, як друзі України, ми змушені заявити, що вибори – це не тільки день голосування, а демократія – це не тільки вибори”, – каже представник делегації ПА НАТО.

Загалом, як каже голова делегації ПАРЄ на виборах в Україні Андреас Гросс, “українці заслуговували на краще”.

“Олігархізація” виборів

Андреас Гросс також звертає увагу на таке явище, як “олігархізація виборів”.

“Олігархізація виборчого процесу означає, що громадяни втрачають цей процес як свій власний, адже саме вони є джерелом влади у своїй країні. Вони також втрачають довіру до виборчого процесу. Демократичні вибори мають бути чимось значно більшим, ніж боротьба олігархів та мінігархів, які, фактично, монополізують Україну завдяки своїм грошам.

У такий спосіб вони відбирають у парламенту право представляти інтереси народу, які відрізняються від інтересів окремих приватних груп”, – наголосив Андреас Гросс.

“Саме тому ми і кажемо, що ці вибори не реалізували демократичний потенціал України, тому ми і кажемо, що українці заслуговували на краще”, – каже голова делегації ПАРЄ.

Утім, перераховуючи усі зауваження до останніх виборів в Україні, представники керівних органів європейських міжнародних структур не коментують, як їхні висновки позначаться на ставленні до української влади у Європі, а також на підписанні угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міжнародні спостерігачі також уникали запитань про можливість застосування санкцій проти українських можновладців, відповідальних за “вибіркове правосуддя” чи застосування адімінстративного ресурсу. Вони сказали, що Європа стежитиме за тим, що відбуватиметься в Україні і у новому парламенті після виборів.

МЗС: врахуємо зауваження

Тим часом міністерство закордонних справ України вважає, що висновки міжнародних спостерігачів означають, що “міжнародна спільнота визнає, що майбутній склад Верховної Ради відображає волю українського народу, а в Україні зміцнюються традиції конкурентної демократії та парламентаризму”.

___________________________________________________________________________________________

“Міжнародні спостерігачі за виборами у своїх попередніх висновках також відзначають низку недоліків під час організації та проведення виборів. Всі зауваження будуть ретельно проаналізовані, а виявлені недоліки будуть обов’язково враховані в подальшій роботі з удосконалення виборчого законодавства і практики”, – йдеться у заяві міністра закордонних справ Костянтина Грищенка.

____________________________________________________________________________________________

Голова зовнішньополітичного відомства також вважає, що “результати голосування дозволяють з впевненістю стверджувати – основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України залишатимуться незмінними”.

На переконання пана Грищенка, обрання нового складу Верховної Ради “створює сприятливі передумови для […] подальшої реалізації стратегічного курсу на європейську інтеграцію”.