Після дозволу носити зброю – в Україні почнеться стрілянина, – експерт

Після численних історій про збройні напади, а надто після трагедії у Каравані, де охоронці виявились беззахисними перед озброєним злочинцем, в Україні знову обговорюють питання про зброю.

У багатьох країнах світу купити пістолет чи револьвер може будь-який дорослий громадянин. В Україні пропонують зробити те саме. Проект закону, що дозволить легко придбати пістолет, пройшов перше читання і викликав бурхливі дискусії.

Один із авторів законопроекту, Василь Грицак, вважає, що після трагедії у “Каравані” прихильників його ідеї побільшає.

“Я думаю, що ми тепер уже повинні зрозуміти – це питання безпеки громадян”, – наголосив Грицак.

Сьогодні право на зброю – йдеться про травматичну – мають лише деякі українці: народні депутати, правоохоронці, судді та журналісти.

Суть пропозицій депутатів проста: будь-який українець, що не має проблем із законом та дружить із головою, може отримати дозвіл і придбати пістолет.

У законі також прописаний ретельний контроль з боку правоохоронців. Однак експерт, який не один рік вивчає свідомість українців, впевнений, що в українських реаліях запровадити ефективний контроль над обігом зброї – важко. До того ж ще важче примусити українців відповідально ставитись до зброї.

За прогнозами психолога, за револьверами та пістолетами одразу вишикуються люди з психічними проблемами, яких часто не розгледіти з першого погляду.

“Нехай із цієї частини, нехай десята частина буде неврівноважена, то цього буде досить для того, щоб почали стріляти один в одного. Сусіда, який там вмикає музику. Перехожий, який там не так повернувся”, – застеріг завідувач лабораторії Інституту соціальної та політичної психології Вадим Васютинський.

Джерело: expres.ua