Сьогодні – Хеловін: історія свята

У самому кінці жовтня, в той містичний час, коли дерева стоять уже переважно голі, дні стають похмурими і, здавалося б, особливо радіти нема чому, є чудовий привід розбавити сірі будні – відсвяткувати Хеловін.

Це свято з’явилося на теренах нашої країни порівняно нещодавно. Та й чого вже там, воно взагалі не слов’янське. Багатьом здається, що це чергова данина моді на все американське (тому що свято поширилося саме звідти), але насправді Хеловін має давні корені й цікаву історію.

Виявляється, виникло це свято за давніх літ – ще в дохристиянську епоху, коли на території сучасних Англії й Франції жили племена кельтів. Вони були язичниками й поклонялися богові Сонця. У них було всього дві пори року – літо й зима. І та дата, що у нас відповідає 31 жовтня, вважалася саме днем переходу зі світлої пори року в темну й святкувалася як Новий рік. По повір’ях, саме в цю ніч відкривалися ворота між реальним і надприродним світами. Ці ворота охоронялися демонами й відьмами.

Після приходу християнства це свято було поєднано з Днем всіх святих, кельтські язичеські обряди майже забулися. Але донині на це свято діти переодягаються в злих духів і ходять по будинках, збираючи солодощі, щоб цю погань умилостивити.

Всім чудово знайомий головний атрибут цього давнього свята – пустотілий гарбуз із вирізаними очами й ротом, усередині якого горить свічка. Але не всі знають, як цей символ, який уже став звичним, називається і яка в нього історія.

А називається такий гарбуз Світильником Джека. Легенда оповідає, що колись давно в Ірландії жив старий фермер на ім’я Джек. Він вів порочний спосіб життя – любив азартні ігри й випивку, при цьому ще примудрявся кілька разів обдурити самого диявола, не продавши йому свою душу.

Однак настав судний день, і Джека не прийняли ні до пекла, ні до раю. Для раю він був сильно грішний, а диявол з пекла боявся, щоб Джек не обдурив його ще раз. Так і змушений був старий фермер блукати світом із гарбузом замість голови й тліючою свічею всередині.

Звісно, в наші дні первісне значення Хеловіна вже стерлося, і це свято стало просто гарним приводом повеселитися, улаштувавши маскарад у костюмах нечистої сили й диявольським гримом.

Джерело: adrenalin.lutsk.ua