Сусідські пристрасті: у Житомирі культуролог Шурпан і депутат Оніщук посварились через двір

Робити добрі справи для загального блага нині у Житомирі модно. Роками благоустроєм дворів ніхто не займався, результат відповідний.

Зараз же ті, хто має амбіції бути у очах громади благодійником, добрим помічником, майбутнім депутатом, намагаються спільно з місцевими жителями зробити щось корисне у дворах. Зазвичай, встановлюють дитячі майданчики. Справа у районі 10 тисяч гривень – не дуже затратна, а ось іміджевий ефект від неї, у разі грамотної подачі – неабиякий.

Якщо ж треба зробити щось коштовніше, як ось, заасфальтувати навколобудинкові підїздні дороги – у рядових депутатів на це можливостей не вистачає. Жителі звертаються у таких питаннях до мера, або багатших меценатів, які мають гроші.

Але іноді трапляється так, що окремі ініціативи з благоустрою негативно сприймаються частиною місцевих жителів. Є у Житомирі такий двір за адресою вулиця Хлібна, 39/19. Двір великий, оточений дев’ятиповерхівками. У ньому зростали і досі там живуть двоє відомих у громадських колах житомирян – співорганізатор культурних акцій Ігор Шурпан та депутат житомирської міськради нинішньої каденції від ВО “Свобода” Сергій Оніщук. Коли між сусідами пробігла “чорна кішка” достеменно невідомо. Активний блогер Шурпан активно зневажає на місцевих форумах і у приватному спілкуванні націоналізм і все що з ним зв’язано, а Оніщук – депутат від партії, яка свої дії спрямовує на реалізацію програми захисту українців.

Політика і національні питання – це так би мовити фон комунального скандалу, який спочатку жеврів у межах окремо взятого двору, а потім набув розголосу і став “надбанням” усього Житомира.

Усе почалося з того, що депутат Оніщук вирішив зробити добру справу – прокласти через центр двору асфальтовану доріжку. Каже, ініціатива більш ніж рік тому розглядалася на зборах будинків. Усі були за. Для чого взагалі доріжка через центр зеленої зони? Сергій Оніщук пояснює: “Люди постійно ходять через двір. Мало хто обходить тротуаром. Ось і було запропоновано для зручності прокласти асфальт, щоб не місили багнюку”.

Доріжку проклали.

Ігор Шурпан, сусід Сергія Оніщука назвав ці роботи прихмою депутата від “Свободи”. Каже, крім нього є і інші обурені мешканці, думка яких шановним депутатом не була врахована. “Жодних попереджень мешканців чи обговорення данного «благоустрою» не проводилось, – каже Шурпан. – На запит в кооператив «Полісся» головний інженер Сергій Петрович відповів що це загалом ініціатива депутата і жодні роботи з ним не узгоджувалися але припинити роботи відмовився (за браком повноважень!) і порадив звернутися до інспекції з благоустрою міста або до суду.

Ігор Шурпан згадує дитинство:

Каже, Оніщук малим у цьому дворі у м’яча ганяв, а коли виріс і став депутатом – перегородив майданчик асфальтом. Тепер дітям, щоб пограти у футбол треба шукати інших дворів, і випадати з виду батьків, для впевненості яких важливо, щоб дитина гралася біля хати.

А ще Шурпана дивує те, що даний благоустрій не веде до жодного з під’їздів будинків що оточують данний двір, натомість «розрізає» двір по діагоналі і робить його «прохідним» для перехожих, що не мешкають у дворі та водіїв малогабаритних транспортних засобів (мотоциклів, велосипедів тощо) для чого вже зроблено відповідні скатні спуски. І це на фоні жалюгідного стану основної під’їздної дороги двору.

Сергій Оніщук парирує:

Доріжка прокладається в інтересах усіх мешканців двору і за їх безпосередньої згоди, а Ігор Шурпан, за його словами, людина, яка жодної участі у питаннях благоустрою двору ні разу не приймала, а коли почався рух – став активно перешкоджати добрій справі, бо мовляв “з ним не порадились”.

І від одного і від іншого звучить порада піти і послухати людей. Тільки Оніщук каже, що сусіди підтримуватимуть його ініціативу, а Шурпан, навпаки переконує, що плюватимуться.

____________________________________________________________________________

У своїх переконаннях вони готові йти до кінця – Шурпан відправив подання в інспекцію з благоустрою – хоче дізнатися, чи давала та дозвіл на роботи з прокладання доріжки. Якщо ні – обіцяє вивести людей на демонтажні роботи.

Депутат переконує, що усе виконано у рамках закону, а несприйняття підтриманої громадою двору ініціативи окремим її мешканцем не є підставою для того, щоб нічого не робити.