У Житомирі створять Центр медицини катастроф

Найближчим часом на Житомирщині запрацює служба медицини катастроф.

Наша область географічно хоч і не відноситься до територій, де трапляються усілякі землетруси, паводки, урагани, без катаклізмів все ж не обходиться. Ми їх самі і створюємо, через сумнозвісний “людський фактор”. Хтось десь щось прогавив не у той час і не у тому місці, і ось тобі – маєш – жертви, руйнування, каліцтва.

Такі реалії і від них не заховаєшся. Навпаки – треба оперативно реагувати, рятувати життя і здоров’я людей.

На Житомирщині засновують комунальну установу обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті обласної ради. Питання буде розглянуто на черговій сесії, яка відбудеться 22-го листопада.

У статуті нової комунальної установи зазначено, що Центр засновують на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Він перебуватиме в управлінні Житомирської обласної ради та оперативному управлінні обласної державної адміністрації, згідно з делегованими обласною радою повноваженнями.

Місце знаходження Центру: 10002, м. Житомир, вул. Червоного Хреста, 3.

Основними завданнями Центру є:

1) організація та надання:

екстреної медичної допомоги пацієнтам і постраждалим на догоспітальному етапі;
виїзної консультативної медичної допомоги;

2) організація:

виконання нормативу прибуття бригад швидкої медичної допомоги на місце виклику (події);
медико-санітарного забезпечення масових заходів та заходів за участю осіб, щодо яких здійснюється державна охорона;
взаємодії з аварійно-рятувальними підрозділами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;

3) організація та здійснення:

транспортування пацієнтів і постраждалих, які потребують медичного супроводження, а також медичної евакуації постраждалих під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
інформаційно-аналітичного забезпечення Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій.

Фінансування комунальної установи «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради здійснюватиметься у межах загального обсягу видатків в обласному бюджеті на галузь «охорона здоров’я».

Очевидно, упроваджувати це рішення будуть з наступного року, передбачивши у обласному бюджеті на 2013-й рік відповідні кошти.