У Житомирі відзначили 68-му річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників. ФОТО

28 жовтня вся Україна відзначить знаменну дату – 68-му річницю визволення території держави від німецько-фашистських окупантів.

Сьогодні у Житомирі відбулися урочисті заходи, в яких взяли участь губернатор Житомирщини Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, міський голова Володимир Дебой, інші керівники області та міста, учні, студенти, працівники ЗМІ і, звичайно, ветерани-визволителі. Біля монументу Слави відбувся мітинг, покладання квітів пам’яті та врочиста хода військових.

Ветерани поспілкувалися з молоддю, яка захоплено слухала про випадки з життя у війні, як 17-річних солдатів зустрічали в українських селах, яким юнаки бачили перед собою майбутнє.

До ветеранів та учасників мітингу звернувся голова облдержадміністрації Сергій Рижук, який подякував визволителям за неоціненний подарунок – мир на рідній землі

«У нашій пам’яті живими залишилися всі, хто жертовно боровся і переміг. Хай минають роки, – а 68 років – це проміжок часу, що вимірюється життям людини, життям цілого покоління, – ми не маємо права забути страшну війну. Сьогодні вона – вже історія, яка, як і багато років тому, болем відгукується у серцях», – сказав очільник області.

Довідково

Влітку і восени 1944 р. завершилося визволення території України від німецько-фашистських загарбників. У результаті успішного здійснення Львівсько-Сандомирської, Яссько-Кишинівської, Карпатсько-Ужгородської операцій військами Червоної армії були визволені Львівська, Ізмаїльська області, a також Закарпатська Україна. 28 жовтня 1944 року останні окуповані гітлерівцями території України були визволені радянськими військами.

Битва за визволення України, що тривала 680 діб і складалася з ряду великих операцій, у яких брали участь до половини живої сили і бойової техніки всіх діючих радянських Збройних Сил, стала найважливішим етапом на шляху до перемоги над нацистською Німеччиною та її союзниками.

Визволивши від німецько-фашистських загарбників територію України, 1-й, 2-й, 3-й, 4-й Українські фронти взяли участь у бойових діях у Європі. Сотні тисяч солдатів і офіцерів загинули при визволенні від нацистів територій Польщі, Чехословаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії, Югославії, Австрії. Українські війська пройшли в Європі героїчним бойовим шляхом, зробивши величезний внесок в остаточний розгром нацистської Німеччини, крок до великої Перемоги над ворогом.

Прес-служба облдержадміністрації