У Житомирі відзначили Покрову маршем УПА

Вчора у Житомирі півсотні націоналістів влаштували ходу зі смолоскипами.

Марш був приурочений святкуванню Дня Пресвятої Богородиці, яка для українських козаків була заступницею. Цей день вважають днем створення Української Повстанської Армії, яка в роки Другої Світової Війни та у післявоєнний період воювала за звільнення України від окупаційної радянської влади, яка встановлювала у нас свої порядки, заганяючи людей у колгоспне стадо, русифіковуючи, асимільовуючи, а незгодних і вільнодумних – розстрілюючи.

Учасники житомирської ходи пройшлися з вулиці Михайлівської Великою Бердичівською до пам’ятника Тарасові Шевченку, де й відбувся мітинг.

____________________________________________________________________________

У Києві, Львові, Івано-Франківську, Рівному та інших містах України відбулися Марші боротьби, присвячені 70-річчю заснування Української Повстанської Армії. Прихильники Комуністичної партії у Києві провели імпровізований “трибунал” над Романом Шухевичем і Степаном Бандерою.

Як повідомляє кореспондент ВВС Україна, у Марші боротьби в Києві взяло участь близько 15 тисяч людей. Вони пройшли колоною від пам’ятника Тарасові Шевченку до Михайлівській площі, де увечері відбудеться урочистий концерт.

Водночас прес-служба ВО “Свободи” повідомляє про понад 30 тисяч людей, які з’їхалися, аби вшанувати створення УПА, з усієї України. Учасники маршу рухалися вулицею Володимирською під звуки барабанів та з гаслами “Бандера – наш герой! Покрова – наше Свято!”, “ОУН–УПА – державне визнання!”, “Героям УПА – Слава! Українцям – сильну державу!” та іншими.
Співробітники Державної автомобільної інспекції перекрили рух транспорту на шляху проходження ходи.

У колоні “Свободи” невідомі підпалили кілька димових шашок. Невідомі мали на собі символіку ультрас київського “Динамо” та несли плакат з написом “Свободу Павлюченкам”.

Проходячи повз будинок Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві, кілька молодих людей, що йшли на чолі колони, підпалили прапори СРСР, Компартії та Партії регіонів.

Учасники Маршу боротьби вимагали повернути звання героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН–УПА національно-визвольною боротьбою Української нації та проголосити 14 жовтня державним святом.

Марші слави в регіонах

У Львові у Марші слави Української повстанської армії взяли участь близько 1,5 тисячі осіб.
У колоні учасників маршу центральними вулицями міста пройшли ветерани УПА та члени організації “Пласт” з портретами загиблих воїнів УПА, повідомляє агенція “Українські новини”. За ними йшов оркестр, деякі люди у формі УПА їхали на конях.

На Марш слави в Івано-Франківську зібралося 1,5 тисячі людей. На чолі колони йшли муніципальний духовий оркестр і ветерани УПА у формі. На Вічевому майдані відбувся молебень і віче, також відслужили панахиду за загиблими. Марш слави за участі 500 людей також відбувся у Рівному.

Імпровізований “трибунал”

Представники Компартії України провели мітинг біля пам’ятника Леніну на бульварі Шевченка в Києві. За повідомленнями агенцій, у мітингу взяли участь від 60 до 100 людей, переважно пенсійного віку.

Учасники акції прийняли резолюцію із зверненням до української влади з вимогою “зупинити розповсюдження в Україні фашизму”.

На думку учасників мітингу, націоналістичні партії є фашистськими і поширюють фашистську ідеологію в Україні, розповідають молоді неправду про Велику Вітчизняну війну і вихваляють посібників фашизму – ОУН-УПА, повідомляє агенція УНІАН.

Після мітингу був проведений імпровізований трибунал над головнокомандувачем УПА Романом Шухевичем і лідером Організації українських націоналістів Степаном Бандерою.

Як повідомляє кореспондент ВВС, учасники акції спорудили шибеницю і після оголошення вироку повісили на ній картонні опудала Степана Бандери й Романа Шухевича з табличками “пособник фашизму”. Акцію КПУ охороняли близько 20 співробітників міліції.

bbc.co.uk

Фото: Житомир. інфо