Коростенська прокуратура виявила лже-ліквідаторів та лже-інвалідів

Нещодавно Коростенська громадська організація «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» надіслала офіційного листа до місцевої прокуратури.

Організація просила роз’яснити законність призначення коростенцям “чорнобильської” інвалідності та розподілу санаторно-курортних путівок управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради.

Реагуючи на звернення громадян коростенська прокуратура провела вибіркову перевірку достовірності документів, згідно яких громадяни отримали статус осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Також у прокуратурі перевірили видані ліквідаторам посвідчення, що підтверджують їх статус. Відповідно до вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та Порядку видачі посвідчень, перевірено в кожній пенсійній справі довідку про проживання пенсіонера на відповідній території, яка зазнала радіоактивного забруднення або копія трудової книжки, яка підтверджує те, що особа дійсно працювала на ліквідації аварії.

Як зазначається у листі, Коростенським МВ УМВС України в Житомирській області протягом 2011-2012 років було порушено 3 кримінальні справи за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України відносно громадян, які надали до управління Пенсійного фонду України в Коростені та Коростенському районі підроблені довідки МСЕК та незаконно отримували пенсії по інвалідності. Кримінальні справи були направлені до суду.

Як зазначають у прокуратурі перевірка продовжується.

_________________________________________________________________________________________________________

За словами голови ради «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» Віталія Юшкевича, за той час, який у місті робиться перевірка по санаторно-курортним путівкам – можна було перевірити всю Житомирщину! Проте радує той факт, що Коростенська прокуратура все ж таки займається перевіркою лже-ліквідаторів та лже-інвалідів і знаходить тих, хто за певну суму купує собі посвідчення чорнобильця. Також варто відзначити те, що у лютому 2011 року встановлено працівниками Пенсійного Фонду 6 осіб, яким було зайво перераховано та виплачено протягом 2009-2011 років пенсії на загальну суму 60910,35. Гроші відшкодовано шляхом повернення вказаними особоми коштів на рахунки Управління Персійного фонду.