Коростенського лікаря шанують люди, а влада каже – привласнив чужі здобутки. СЕСІЯ РАЙРАДИ. ФОТО. ВІДЕО

У Коростені лікаря-держслужбовця Івана Камінського знає чи не весь район.

З минулого року він очолює районний відділ охорони здоров’я. До цього 5 років був головним лікарем коростенської райполіклініки. А нині Камінського звільняє з роботи районна влада в особі голови РДА Володимира Нагорняка.

Камінський переконаний – все через принципову позицію, громадянську активність, що не «прогнувся» і не піддався на тиск. Нагорняк у свою чергу наводить факти бездіяльності підлеглого – не забезпечив підготовку до опалювального сезону у селі Ушомир, бездіяв, коли треба було латати дах в селі Мелені, і взагалі, найгірша ситуація з підготовки галузей Коростенщини до зими – саме у медицині, яку очолює Камінський. Після таких звинувачень звільнення – логічний шлях розвитку подій.

Однак, територіальна громада району, яка взагалі-то делегувала владі свої повноваження, має іншу думку. У коростенській районній поліклініці, у якій Камінський 5 років з 2005-го по 2010-й рік був головним лікарем Репортер Житомира почув багато схвальних відгуків про свого екс-керівника, який і досі допомагає закладу, оскільки очолює райвідділ охорони здоров’я.

Районне керівництво каже, що Камінський «валить» роботу, а у поліклініці – все виблискує

Головна медсестра коростенської ЦРП Наталія Сущенко показує коридори поліклініки. Каже уся ця краса – заслуга Івана Камінського, який все це своїм ентузіазмом відновив. Зарплату колектив отримує вчасно, усі знають, кому заклад завдячує поліпшенням матеріально-технічної бази.

Медсестра не розуміє, для чого звинувачувати ефективного менеджера, якого поважає увесь район?

– Ми хочемо, щоб він і надалі працював. Він оснастив лабораторію сучасним обладнання. Ми тепер на рівні області – красота, чистота, надсучасні апарати, все гарненьке, новеньке у достатній кількості. Для чого звільняти такого керівника? – також запитують лаборанти Ганна Гаєвська та Марія Бех.

Стоматолог-ортопед Ольга Шелепьонок переконана, що “вони багато втратять, звільняючи Івана Анатолійовича», бо такого господаря як він може вже й не бути”.

ВІДЕО

А ось лікар стоматолог Людмила Прокопчук жалкує, що керівника медичної галузі звільняють, бо йому медики району багато чим завдячують.

ВІДЕО

Сам опальний лікар сьогодні виступив на сесії районної ради, депутатом якої він являється, і повідомив про застосування до нього адмінресурсу через свою принциповість і самостійність.

По-перше – він дозволяв опозиційним кандидатам зустрічатися з колективами районних медичних установ, що на його переконання, не сподобалось владі, по-друге – він балотувався у Житомирі, що теж не могло не дратувати керівництво району, яке уособлюють представники Партії Регіонів.

– Те, що на мене почали тиснути, шукати «недоліки», примушували написати заяву на звільнення без дати є проявом фінансово-адміністративної інженерії, – каже Камінський

Під цим терміном лікар розуміє служіння керівників органів влади інтересам правлячих політичних еліт з метою тримати владу якомога довше у своїх руках.

Голова райради Володимир Нагорняк не заперечує, що примушував підлеглого писати заяву за звільнення без дати. Про це від щиро і відкрито сказав під час сесії. І дарма, що це незаконно. Треба ж якусь управу шукати…

ВІДЕО

Реформатора Камінського виступами підтримали депутати райради. І це незважаючи на те, що Коростенщина – край, у якому комуністична ліва ідеологія ще й досі тримає позиції. Троє екс-голів коростенської РДА, шановані у районі люди, Микола Борисюк (керував районом з 1995-го по 2001-й), Андрій Озерчук (2005-2007), Сергій Костюченко (2007-2010) виступили на захист лікаря. Нинішніх керівників району закликали одуматися і замість того, щоб розкидатися цінними кадрами, допомагати їм займати ще вищі кабінети і посади.

Андрій Озерчук, який на цих виборах був узгодженим кандидатом від об’єднаної опозиції на Коростенському окрузі і ледь не виграв вибори, каже Репортерові, що на теренах району адміресурс застосовувався так, як ніде в області.

«Камінському заочно ставлять у провину, що дозволив лікарям зустрітися зі мною під час кампанії», – стверджує Озерчук

– Причина претензій до Камінського – його неналежна робота по організації функціонування галузі охорони здоров’я в районі, – переконував журналістів після сесії і депутатів у залі засідань голова Коростенської РДА Володимир Нагорняк. Чиновник не пов’язує прискіпливу увагу до результатів роботи опального Камінського з його громадсько-політичною діяльністю. Каже, почали звертати увагу на його промахи ще до виборів і просить не пов’язувати те, що відбувається – з політикою.

– Камінський наголошував, що у 2011-му році зробив багато по модернізації котелень у лікарнях селищ Мелені, Бондарівка, Ушомир. Але це не його заслуга. Справа у тому, що у 2011-му році при затвердженні програми соціально-економічного розвитку району я, як голова райради, наголошував, що головними пріоритетами розвитку інфраструктури району вбачаю енергозбереження. Районна влада кинула всі сили, щоб модернізувати котельні. І не лише у лікарнях, а й в школах району, – каже чиновник, який звільняє з посади у районній владі лікаря, якого підтримують люди.

Голова РДА стверджує, що Іван Камінський приписав вищеперелічені заслуги собі. При цьому керівник району визнає професійність чиновника, якого звільняє. Каже, на таку роботу «дурних не призначають».

– Звільнення Камінського залежить від нього самого. Він поспішив. Це був його фальстарт, – каже голова Нагорняк. На сьогодні розпорядження про звільнення начальника районного відділу охорони здоров’я не підписано. «Будучи незадоволеним результатами його роботи я йому зробив зауваження, що він «не тримає руку на пульсі медичної галузі». І застеріг: якщо не змінить підходи – будемо вживати заходів.

Він, замість того, щоб виправити становище – відчув себе незамінним, «став на диби» і організував медіа-кампанію зі свого захисту», – каже чиновник.

Разом з тим голова РДА поки не визначився, кого поставить керувати районною медициною. Про це він повідомив Репортерові. Людей, які б взяли на себе таку відповідальність і не завалили галузь, знайти не так просто.

Керівників віддів райдержадміністрацій призначає і звільняє своїми розпорядженнями голова РДА за погодженням з профільним заступником губернатора (у даному випадку це Балюрко В.С.) та профільним обласним управлінням (у даному випадку – Торбас О.М.)

Питання про звільнення начальника районного відділу охорони здоров’я вивчить депутатська комісія райради. Сам Іван Камінський вже зазначив Репортерові, що не має бажання працювати в умовах тиску і безпідставних звинувачень.

Керівники Коростенського району. Бачать у діяльності підлеглого, який балотувався по Житомиру і дозволяв опозиційним лідерам зустрічатися з лікарями, лише прогалини у роботі, недоліки, службову невідповідність

Депутати стали на захист начальника райвідділу охорони здоров’я

Андрій Озерчук у 2005-му році призначив Камінського головним лікарем районної поліклініки. Каже – не жалкує

Чиновник, який роздратував районне начальство недоліками у роботі – заступник керівника обласної громадської організації

Керівник РДА Нагорняк стверджує, що Камінський ще може зберегти посаду попри скандал

Коростенська районна поліклініка. Місцеві кажуть – не порівняти з міською. Порядки, зі слів персоналу – заслуга Камінського. ДИВИМОСЬ

Ще 10 років тому тут, кажуть, було жахіття

Зараз – все вифарбовано, стерильна чистота

В поліклініці діє інформаційно-аналітичний відділ, заснований Іваном Камінським. У ньому формується електронна база усіх хворих району

Лікарі, бояться, що все це “посиплеться”, коли в райвідділ охорони здоров’я прийде новий начальник, відданий не людям а генеральній лінії партії

Сам герой нашого фоторепортажа повернеться до лікарської практики, оскільки за ним збереглося півставки лікаря-невролога в районній поліклініці, яку він, за словами персоналу, відродив. Каже, краще працюватиме за 500 гривень зарплати, ніж мовчатиме, коли є що сказати.