Мешканці Житомирщини вимушені платити за безкоштовні медпослуги?

Вчора, до редакції Репортер Житомира зателефонував голова ради Коростенської Громадської Організації «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» Віталій Юшкевич.

Через наш сайт організація хоче звернутися до начальника управління охорони здоров’я Олександра Торбаса.

Віталій Юшкевич розповідає про те, що люди обурені роботою медиків у центральній міській лікарні. На їх думку, лікарі чинять абсолютно хижацькі методи пограбування хворих.

Як це робиться? Користуючись тим, що люди, не обізнані зі своїми правами і медичним статутом, оплачують всі медичні послуги. Навіть ті пацієнти, які є членами лікарняної каси, не знають про їх пільги на медичні послуги. Таким чином, за словами коростенців, з малої руки головного лікаря Гордійчука Віктора Петровича, іде процес безперервного ошуканства хворих.

Уявімо собі, наприклад, бездомного кота, який потрапив до ветлікарні й у нього за аналізи взяли плату. Мабуть для головного лікаря Коростеня і люди, і коти однакові істоти. Але, ще дивує те, що при існуванні лікарняної каси, в хірургічному відділені відсутні нитки, коростенці мають іти їх купувати. В міській лікарні безсоромно обдирають всіх пацієнтів без винятку – і вагітних жінок, і пільговиків, – розповідає Віталій Федорович.

_____________________________________________________________________________________________

Для того, аби порівняти цю ситуацію та дізнатися скільки мешканці області мають платити за медичні довідки ми зателефонували в інші лікувальні профілактичні заклади Коростенщини.

_____________________________________________________________________________________________

Начальник відділу охорони здоров’я Коростенської районної державної адміністрації Іван Камінський повідомив, що в районній поліклініці відсутня практика отримання коштів від фізичних осіб за проведення медичних послуг населенню району, в тому числі, і за проведене стаціонарне чи амбулаторне лікування, тощо.

Зазначимо,що адміністрація Коростенської центральної районної поліклініки керується ст..49 Конституції України (медична допомога закладами охорони здоров’я державної та комунальної форм власності надається громадянам України безкоштовно в незалежності від місця реєстрації), ст..4 Закону України «Про охорону здоров’я України», Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (98.9% населення Коростенського району мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС).

Обсяг благодійної допомоги за 2011 рік становить 53177 грн. та за перше півріччя 2012 року 29905 грн. Благодійна допомога надається тільки у безготівковій формі за клопотаннями начальника відділу охорони здоров’я Коростенської районної адміністрації та адміністрації Коростенської центральної районної поліклініки від юридичних осіб, суб’єктів господарювання міста Коростеня та Коростенського району для покращення матеріально-технічної бази ЛПЗ та придбання медичного обладнання та інструментарію.

Така практика впроваджена згідно закону, ще молодим керівництвом, яке дбає не тільки про хворих, а й про свій колектив і здоровий клімат у ньому.

Також Репортер Житомира звернувся за роз’ясненням щодо можливого безкоштовного отримання довідок до заступника начальника УОЗ Житомирської ОДА Сергія Кобилінського.

У Коростенській центральній лікарні є головний лікар, Віктор Гордійчук, він сам вирішує, і встановлює ціни на певні медичні довідки.

На сьогоднішній день в Україні немає постанови Кабінету Міністрів, яка б затверджувала граничну ціну на довідки, так як і немає методики розрахунку.

Щодо отримання безкоштовних ліків. У Благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області» нам повідомили, що члени каси мають право на безкоштовне отримання ліків, на стаціонарне та амбулаторне лікування. В касі існує безліч цікавих медпроектів для її членів. Проте, є і такі факти, коли будучи членом благодійної організації люди вимушені платити гроші за безкоштовне лікування чи медичні препарати.