На Житомирщині не можуть перетнути кордон з Білосуссю українські вантажівки. ВІДЕО

Десятки українських вантажівок стоять на Житомирщині в очікуванні на дозволи. Цей документ дає право водіям перетнути кордон з Білоруссю.

Укртрансінспекція, яка має видавати перепустки, посилається на те, що квоти на міжнародні автоперевезення із сусідньою країною – вичерпані. Далекобійники нарікають: за тиждень простою у них закінчуються запаси пального та харчів.

Водій-далекобійник: “Вот так вот зажигаем, вот так вот демонстрируется и варится. Беру, открываю, наливаю воду – вот это я пью кофе или чай, и тут же моюсь”.

Без гарячої води та належних побутових умов півсотні водіїв вантажівок чекають на дозволи на перетин кордону з Білоруссю. За кожен день затримки – а це майже тиждень – далекобійники підраховують свої витрати.

Сергій Наумчук, далекобійник: “Ми тут стоїмо, не робимо – значить, у нас нема зарплати. Все. Прямі збитки. Щось я маю купити, щось я маю поїсти, мені ж за це ніхто не платить”.

Водії нарікають на роботу Укртрансінспекції, яка від вересня видає дозволи на перетин кордону вантажівками. Донедавна цим займалася ліквідована Міністерством інфрастурктури – Служба міжнародних автоперевезень.

Олександр Недобора, водій вантажівки: “Раньше была структура СМАП, всё выдавалось на границе. Машина во сколько приходила на границу, во столько получала дозвола. На сегодня появилась какая-то Укртрансинспекция. Теперь, чтобы пересечь границу, транспорт должен съезжать с маршрута, делать круг, сами видите, в какие условия мы заезжаем“.

Проте у житомирському обласному управлінні Укртрансінспекції кажуть, дозволів немає через те, що Білорусь їх не надає. І таке трапляється не вперше.

Сергій Тартачник, старший державний інспектор управління Укртрансінспекції у Житомирській області: “Квота вичерпана. Як нам дозвола дають, ми машини оформляєм, машини їдуть. А всі питання вирішує Укртрансінспекція і Міністерство інфраструктури України. Вони кажуть, на даний час питання вирішується. Кожен рік вона повторяється, тому що квота дозволів Білорусії – двосторонніх – вичерпана”.

В обласному управлінні просять водіїв почекати. Мовляв, питання з квотами між Україною і Білоруссю вирішується на державному рівні. Проте, скільки далекобійникам ще очікувати на дозволи – не кажуть. Водночас, водії заявляють, що їхній терпець може увірватися.

Водій-далекобійник: “Так, як у баках солярка закінчується, як закінчується продовольствіє, так і терпіння уже на ісході. Ще трошки – і ми виїдемо на трасу і перекриємо її”.