На Житомирщині прокуратура через суд скасовує незаконні рішення влади про надання дозволів на користування надрами

Київським апеляційним господарським судом залишено у силі рішення суду, яким задоволено позовні вимоги прокуратури області про незаконне надання в оренду землі для надрокористування.

Прокуратурою області в інтересах держави в особі головного управління Держкомзему в області до Житомирської облдержадміністрації та Ружинської райдержадміністрації, ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр» подано позов до суду про визнання протиправним, скасування розпорядження обладміністрації (видане у 2008 році) та визнання недійсними договорів, якими кар’єру надано в оренду землю площею понад 15,4 га вартістю 2,5 млн грн.

Це лише один з прикладів. Усього, за результатами перевірок додержання вимог земельного законодавства органами державної виконавчої влади при наданні землі під кар’єри, проведених у листопаді поточного року, прокуратурою пред’явлено 16 позовів на загальну суму 23 млн грн, більшість з яких – про скасування розпоряджень та визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок площею 272 га.

Також заявлено позови про стягнення втрат сільськогосподарського виробництва на 22 млн грн та скасування безпідставно наданого спеціального дозволу на користування надрами. Додержання вимог земельного законодавства у сфері надрокористування перебуває на постійному контролі прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

Нагадаємо, питання виділення нових ділянок під видобуток корисних копалин постійно виносяться на порядок денний сесій обласної ради. Йдеться про надання дозволів на розробку нових кар’єрів з видобутку граніту, титану, піску, торфу. Це призводить до непоправної шкоди екології Полісся.

Так, в останній рік руба постало питання про розширення меж видобутку титану на Житомирщині, оскільки запаси руди в кар’єрах, які розробляє Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат вичерпуються.

Війна за титан має розгорітися на черговій сесії облради. Титанове питання не отримало схвалення постійної комісії, але його можуть протягнути з голосу, – кажуть Репортерові депутати від опозиції.

Читайте: Титанове питання не отримало схвалення постійної комісії, але його можуть протягнути з голосу