На Житомирщину везуть заражене африканською чумою м’ясо?

Заражене африканською чумою м’ясо імовірно бродить Україною і може вже сьогодні бути ухолодильниках громадян.

Під час спалаху в Росії на українських кордонах знезаражували колеса всіх автомобілів, а у приїжджих вилучали навіть бутерброди, йдеться у сюжеті ТСН.

Та вірус таки потрапив в Україну. Держава змушена була оголосити епізоотію. На Запоріжжі, в 10-кілометровій зоні навколо епіцентрів чуми стояли санітарні кордони примусово відбирали і вбивали усіх свиней. Наприкінці літа селян змушували продавати здорових свиней по 18 гривень за кілограм.

Колишні господарі досі не можуть отямитися і кричать – їх пограбували. Загалом з чумної зони примусово вивезли майже тисячу свиней. І з цього м’яса хочуть зробити тушонку. Богдан Голуб, доцент Кафедри експертизи харчових продуктів, заспокоює:

“Якщо дане мясо переробляється на консерви, воно проходить настільки сильну термічну обробку, що вірус там не залишається. І такі консерви є безпечними для споживання людини”.

Харчі будуть безпечними, тільки якщо виробник не порушував технологію. Утім тепер у кожного – своя тушонка. В Україні діють близько 30 державних стандартів на виготовлення м’ясних консервів. В Держстандарті розповідають – нові правила з’являються все частіше. А виробники можуть їх не дотримуватися, керуючись власними технічними умовами. Для м’яса, яке потрапить на завод з карантинної зони, потрібно лише одне – згода санітарного лікаря цього підприємства. Журналісту сайту “Наші Гроші” вдалося з’ясувати і підтвердити, що спеціальним розпорядженням Кабінету Міністрів тушонку з карантинної зони закладуть у державний резерв.

У документах йдеться про 159 тисяч банок тушонки, за яку держава заплатила два мільйони 400 тисяч гривень. Михайло Косіченко, перший заступник голови Держрезерву, розповів:

“Ця продукція закладається терміном на 4 роки, а потім проводиться її реалізація”.

Тобто коли через 4 роки консерви з державних складів потраплять в торгівлю, українці ніколи не дізнаються, що їдять м’ясо тварин з карантинної зони. Журналісти порахували – 2 тисячі свиней вагою по 100 кілограм кожна – це близько 200 тон. для виробництва тушонки для Держрезерву необхідно не більше 100 тон. Куди поділися інша половина насильно націоналізованого у селян м’яса? Не виключено, що українці його вже з’їли, навіть не знаючи про це. Без належного санітарного контролю м’яса навіть однієї інфікованої тварини цілком достатньо, щоб перетворити всіх споживачів свинини чи ковбас з неї в анонімних кур’єрів африканської епідемії. Оборудка з карантинними тушами може коштувати країні не тільки страшних наслідків, але й втягнути в міжнародний скандал.