На Житомирщину з Луцького зоопарку привезли ведмежа

Нова домівка для ведмежати. Семимісячна Настя відтепер оселилася на Житомирщині.

Туди її перевезли з Луцького зоопарку. Про це пише сайт Першого Національного.

У міжнародній організації “Чотири лапи”, яка ініціювала переїзд, кажуть: тепер у тварини буде вдосталь місця для повноцінного життя. Забрати хотіли й маму Насті – ведмедицю Машу. Однак, і працівники зоопарку, і мерія не погодилися.

Щойно почало світати, біля Луцького зоопарку зібрався незвичний для такої пори натовп. Більше десятка представників організації “Чотири лапи”, іноземні та українські медійники.

Заманюють Настю до клітки солодощами та фруктами. Хвилин 10 ведмежа роздивляється, однак зайти не наважується. Врешті дверцята вдається зачинити і клітку завантажують у спецавто.

Нова домівка Насті – Житомирський центр порятунку ведмедів “Надія”. Велика площа і гарні умови, переконує Амір Халіл.

Амір Халіл, директор з розвитку проектів “Four Paws” в Україні:

Ми вас запрошуємо на відкриття нашого парку в Житомирі. Це 10 тисяч квадратних метрів із належними умовами.

Ще в червні було оприлюднено вражаючі кадри, як Настю забирають від матері. Пізніше маля знайшли на Вінничині – у Гайсинському зоопарку. В організації “Чотири лапи” розповіли: умови утримання там були незадовільними. Тож у липні ведмежа повернули в Луцький зоопарк до мами. Однак та її не прийняла. Настя відтоді в постійному стресі, кажуть ветеринари.

Тетяна Литвин, ветеринар Луцького зоопарку:

– Вони привезли у клітці, взяли підставляли до Маші. Маша одразу почала кричати. Тим більше, вони привезли через місяць часу. Якби вони привезли у той самий день. А це, тим більше, відстань велика, де вона там знаходилася. Запах зовсім інший. Маша її просто не сприйняла.

За ведмежам увесь цей час доглядали волонтери. Так само ним опікувалися і працівники зоопарку, розповідають керівники закладу. Водночас на утриманні у звіринці й інші тварини, які також потребують уваги.

Людмила Денисенко, в.о. директора Луцького зоопарку:

Коли вирішували питання з документами, було озвучено прохання моє особисте, щоби ця благодійна організація допомогла ведмедям, які є у Луцькому зоопарку. Можливо не лише ведмедям, можливо іншим тваринам. Хоча на відміну від наших працівників, волонтери з “Чотирьох лап” приносили продуктові набори тільки одній Насті.

Планували “чотирилапі” забрати і маму Насті. Проти цього – і зоопарк, і мерія. Найголовніша причина – ведмедиця Маша на останніх місяцях вагітності. До того вона ж у зимовій сплячці. Загалом, у місті здивовані – жодних підстав забрати ведмедицю немає. Тварина має належні умови проживання і перебуває у комунальній власності міста.

Микола Романюк, Луцький міський голова:

Добре, що є такі організації, які дбають про тварин. Але, перепрошую, то те саме, якби я прийшов до вас додому: знаєте, мені щось у вас сподобалося, а я його заберу. Тому я пояснив, що ми по програмі “Польща – Білорусь – Україна” виграли грант у півтора мільйона євро. І основним у цьому гранті є будівництво містечка для ведмедів.

Міський голова сподівається: після розбудови ведмежого містечка клишоногих будуть везти до Луцька, а не навпаки.