Тепер на Житомирщині будуть рости “елітні” лісові насадження

В Ігнатпільському лісництві Овруцького лісгоспу в цьому році створено родинну насіннєву плантацію сосни звичайної.

Вже через 15 років лісівники очікують збирати тут елітне насіння цієї лісової породи з покращеними генетичними властивостями. Адже досвід показує, що вирощені таким чином дерева мають на 30 % кращі показники продуктивності.

А поки що на лісовій ділянці площею 3 гектари набирають сил 600 саджанців, вирощених на Київській науково-дослідній станції і привезених сюди. Передувала цьому копітка праця впродовж 2 років. Науковці приїздили до Овруцького лісгоспу, визначали плюсові дерева – такі, які за комплексом господарсько-цінних ознак значно перевершують своїх ровесників, що зростають в однакових умовах.

Із зібраного таким чином насіння науковці виростили сіянці в брикетах, або їх ще називають із закритою кореневою системою. Такі сіянці краще і швидше приживаються на новому місці.

Перед тим, як вибрати ділянку для «елітних» саджанців – вивчали грунти, щоб знайти оптимальне місце проростання

Тепер маленькі деревця потребують особливого догляду. Лісівники мають дбати, щоб маленьким деревцям і бур’яни не заважали, і щоб сонця було вміру, і щоб дикі тварини не пошкодили. Словом, доглядати треба, як за малими дітьми.

На Житомирщині подібні лісонасіннєві плантації мають ще 4 лісогосподарських підприємства загальною площею понад 90 гектарів. Крім сосни, вирощують дуб і модрину.
Прес-служба ЖОУЛМГ