Туфанов: депутатам перешкоджають! Леонченко: комісія – не дозвільний центр!

Вчора у міській раді розглядали земельні питання.

Чергове засідання постійної комісії міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування ознаменувалося гострою дискусією між головою комісії Миколою Туфановим та секретарем міської ради Наталією Леонченко.

Загалом на комісії було надано багато рекомендацій стосовно надання дозволів на виділення земельних ділянок під спорудження об’єктів містобудування. Обговорювалися пропозиції щодо використання та забудови земельних ділянок у Житомирі.

Дискусія виникла навколо питання, яке стосувалося громадянина Деркача С.І., який звернувся із заявою на ім’я голови комісії Миколи Туфанова з проханням виділити йому земельну ділянку за адресою: м. Житомир, вул. Щорса, 96 площею 0,9552 га.

Заява, на ім’я голови комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування

Таких заяв у міську раду постійно надходить сила-силенна. Громадяни, які живуть десятиліттями на своїх земельних ділянках приймають зрозумілі рішення добитися на них права власності. Так само діють і підприємці, оформляючи у приватну власність свої виробничі приміщення. Микола Туфанов, попередньо розглянувши заяву вищезазначеного громадянина на комісії, дав доручення управлінню регулювання земельних відносин підготувати по ній проект рішення на сесію міської ради.

З цього місця починає розгортатися неузгодженість позицій голови комісії та секретаря міськради. Микола Туфанов під час засідання комісії наполягав на тому, що комісія має право від власного імені давати доручення управлінню регулювання земельних відносин готувати на чергову сесію міськради проекти рішень щодо землевідведення.

___________________________________________________________________________________________

“Депутат міської ради є уповноваженим представником територіальної громади, а значить – він повинен володіти відповідними повноваженнями. Якщо до нас звертаєтаються громадяни, ми повинні мати право доручати відповідним службам міськвиконкому готувати проект рішення на сесію,” – сказав Туфанов.

____________________________________________________________________________________________

Голова комісії перенаправив заяву Деркача С.І. в управління регулювання земельних відносин, щоб те готувало проект рішення на сесію. Доручення голови комісії виконано не було, оскільки усі заяви щодо землі у встановленому порядку мають бути подані до міської ради через дозвільний центр. До заяви має бути прикладений перелік документів на основі яких і формується проект землеустрою, а відповідно і проект рішення на сесію, який проходить через постійну комісію.

Дізнавшись про те, що управління регулювання земельних відносин не підготувало цього рішення голова комісії пригрозив, що якщо його доручення до наступного тижня не буде виконано, він як голова комісії складе акта на посадовців, які не виконують законні доручення депутата міської ради і голови постійної комісії, вводять депутатів у оману і перешкоджають законній діяльності уповноважених громадою обранців. Санкції за таке правопорушення від штрафу до декількох років ув’язнення.

У свою чергу координатор діяльності комісій секретар міської ради Наталія Леонченко наголосила на тому, що процедура підготовки проекту рішення передбачає звернення громадянина до міської ради через дозвільний центр. Далі це звернення потрапляє в управління регулювання земельних відносин, де готується проект рішення сесії, після чого розглядається юрдепартаментом, профільним заступником. Далі – він йде на комісію, яка виносить свої рекомендації, які можуть бути поставлені окремо на голосування під час сесії.

___________________________________________________________________________________________

Голова комісії мав би порадити громадянинові звернутися через дозвільний центр і коли підготовлений проект рішення потрапив би на комісію, розглянути його. Голова комісії не може давати доручення готувати проекти рішень, які не пройшли у встановленому порядку через дозвільний центр, оскільки так виписано у регламенті міської ради, – наголошує Леонченко.

____________________________________________________________________________________________

Микола Туфанов побачив у цьому зменшення ролі комісій, як органів ради, оскільки за таких умов депутати стають заручниками волі чиновників міськвиконкому, яких громада найняла на роботу, а основний владоутримувач – депутат, як представник виборців, які його обрали.

Наталія Леонченко наголошує, що постійна комісія та її голова згідно регламенту не можуть перебирати на себе функції дозвільного центру.