Декілька районів Житомирщини на межі вимирання

Природній приріст населення зі знаком плюс спостерігається лише в двох містах області – Житомир та Малин.

Але на противагу їм є райони зі швидкими темпами зменшення жителів. Це Брусилівський, Радомишльський, Малинський, Народицький, Ружинський райони. Вони опиняться на межі вимирання у майбутньому, якщо влада діятиме так і надалі.

Про це пише сайт ІнфоМалин.

В цих районах необхідні державні соціальні програми для підтримки населення. Природне скорочення населення відбувається через вплив Чорнобильської катастрофи, міграцію молоді та інтелігенції, низьку середню тривалість життя.

Депопуляція населення (тобто зменшення за чисельністю) залежить й від низької економічної активності, дефіциту трудових ресурсів та недооцінки працюючих. Покращили за останні роки свої показники по народжуваності в Новоград-Волинському та Олевському районах.

Середня тривалість життя жителів області – 69,7 років, у чоловіків – 64 роки, у жінок – 75 років. Загальнодержавна статистика показує, що шанс дожити до пенсії мають лише 60% чоловіків та 80% жінок.

Сьогодні в області на 100 працюючих припадає 130 пенсіонерів. Останні роки спостерігається тенденція зі збільшенням кількості працюючих пенсіонерів.

З такими статистичними даними виступила заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Бойм.