Електронний облік деревини впроваджує Житомирщина. АУДІО. ФОТО. ЕКСКЛЮЗИВ

Майстер лісу молотком набиває на кожну колоду бірку. Потім спецпристрій зчитує електронний код. Все… – деревина облікована і її можна відправляти споживачеві.

Електронну систему обліку деревини впроваджує Україна. ДП “Ємільчинське лісове господарство” стало пілотним у цьому процесі. І невипадково. Ємільчинський район – один з найзалісненіших в державі. Саме тому на базі підприємства вчора пройшов масштабний семінар, на який з’їхалися фахівці лісової галузі з усієї України. Ємільчинські лісники передавали досвід, розповідали колегам як організувати економічно ефективний виробничий процес.

Основна суть впровадження електронного обліку деревини – досягти максимальної економії у процесі заготівлі лісу, тобто скоротити витрати на доставку лісопродукції споживачу.

Зрозуміло, що саме по собі внесення окремих колод в електронних реєстр економії як такої не несе, хіба що спрощує саму процедуру реєстрації. Якщо раніше лісникам, щоб порахувати обсяг продукції треба було возитися з паперовими журналами, ручками, калькулятором, то зараз це робить одна людина в лічені хвилини. А у період сильних морозів, цей фактор теж важливий з точки зору умов і ефективності праці.

Майстер лісу, зчитавши спецпристроєм електронну інформацію з партії деревини, одразу ж на місці видруковує специфікацію, яка разом з товарно-транспортною накладною є належним підтвердженням кількості і походження продукції.

СПЕЦИФІКАЦІЯ

Специфікація, товарно-транспортна накладна і все – продукція готова до відправки споживачеві

Як бачимо – у специфікації дається вичерпна інформація про те, де ця деревина заготовлена і у якій кількості.

– Якість продукції стане кращою, – наголошує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук.

Про це він сказав журналістам після того, як учасникам семінару розказали про ефективність функціонування проміжних складів та завантаження на їх території багатотонажних автомобілів, обладнаних для транспортування лісопродукції.

АУДІО РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА

Систему електронного обліку деревини Житомирщина почала впроваджувати у 2010-му році коштами самих лісгоспів. За цей час було витрачено 4 мільйони гривень. Але окупність проекту – 1 рік. Далі за рахунок зниження витрат на транспортування, забезпечення кращої логістики, підприємства отримають економічний ефект.

– Впровадження електронної системи обліку сприятиме боротьбі з несанкціонованою вирубкою лісу, – каже Репортерові перший заступник голови державного агентства лісових ресурсів України Ярослав Макарчук.

До кінця наступного року електронний облік деревини буде впроваджений у всіх лісових господарствах України.

АУДІО РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА

Економія дозволить вивільнені кошти вкладати у будівництво лісових доріг та у закупівлю дорожньо-будівельної техніки, а також у модернізацію всього виробництва лісогосподарського комплексу. Ну і, звісно ж, на забезпечення заробітних плат працівникам підприємства.

ФОТОРЕПОРТАЖ РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА

Ярослав Макарчук на пленарному засіданні

Ємільчинське лісове господарство впровадило електронний облік деревини

Тепер ділиться досвідом з усією Україною

Спочатку молотком набивають бірку

Електронний пристрій зчитує код

КОД

І все – на погрузку і до споживача

У вогонь вкидають тонкі гілляки

Ємільчинське лісництво

Проміжний склад. Його функціонування забезпечує підприємству чималу економію

Продукція, обминаючи нижній склад, відправляється споживачеві. У цьому основна економія

Ємільчино. Карпати без гір

Зимовий ліс