Багато українців купують молоко не в магазинах, а на базарах, щоб без всілякої хімії, і як кажуть, прямо з-під корови.
Дехто вживає молоко в сирому вигляді, без кип’ятіння. Але, як показує життя, далеко не все хазяйське молоко якісне: щоб воно не скисало, спритні бабульки додають в нього соду, знімають вершки і видають за свіже.
Про це пише Юлія Мельничук, газета
За словами начальника Житомирського управління ветеринарної медицини Василя Кравченка, тільки на офіційних ринках міста щорічно бракується понад дві тисячі літрів молока. А на переробних підприємствах, де відбір проводиться особливо ретельно, кількість забракованого хазяйського молока в кілька разів вище.
Про це журналістка поцікавилася у Євгена Давидового, завідувача лабораторією Житомирського Житнього ринку, де тільки в нинішньому році було забраковано понад 100 літрів молока.
– Причин, кілька, – пояснює Євген Анатолійович. – По-перше, господині намагаються реалізувати “коров’ячий продукт” з низьким відсотком жирності, хоча, за правилами, на ринку до продажу допускається молоко не менш ніж 3,2% жирності. Якщо виявляється, що жирність менше норми, його не допускають до реалізації. Іноді деякі господині додають у молоко так званий «перегін» – відсепароване молоко для збільшення його кількості. Але при цьому в ньому знижується кількість жиру.
Прилади, які ми використовуємо для дослідження, одразу ж видають роздруківку всіх необхідних показників: жирність, кислотність, загальний білок, температуру замерзання, лактозу і наявність води. Якщо показники не відповідають нормативам, молоко не допускається до реалізації.
– Друга серйозна причина бракування – це молоко від корови, хворої на мастит, у тому числі його прихована форма, – продовжує фахівець. – На вигляд воно цілком нормальне, але при кип’ятінні – відразу згортається. Якщо випити його в сирому вигляді, то може початися розлад шлунку, причому це найшкідливіше з можливих наслідків. Особливо сильно страждають діти. Таке молоко в продаж не повинно надходити, і ми за цим ретельно стежимо, воно термічно обробляється і йде на корм тваринам.
І нарешті бракується молоко, забруднене різними механічними частинками: тим же гноєм або соломинками від підстилки для корів. Ми, як можемо, боремося з тим, щоб його не продавали в разових пластикових пляшках. Адже невідомо, хто і скільки разів з них пив і що в цих пляшках раніше зберігалося! Реалізація молока на ринку дозволяється тільки в емальованому або скляному посуді.
– Ні в якому разі не купуйте молоко у пластикових пляшках. Не соромтеся вимагати у реалізатора експертний висновок лабораторії, проведене в цей же день. У ньому вказані всі показники якості молока. Вдома – кип’ятити. Найбільша проблема в тому, що 80% хазяйського молока реалізується на стихійних ринках, уздовж трас чи просто на вулицях міст за межами офіційних ринків. І якщо на нашому ринку було забраковано понад 100 літрів молока за рік, то можна собі уявити, що за молоко реалізується без всяких перевірок!