Медики не радять житомирянам купувати молочні продукти у бабусь з рук

Багато українців купують молоко не в магазинах, а на базарах, щоб без всілякої хімії, і як кажуть, прямо з-під корови.

Дехто вживає молоко в сирому вигляді, без кип’ятіння. Але, як показує життя, далеко не все хазяйське молоко якісне: щоб воно не скисало, спритні бабульки додають в нього соду, знімають вершки і видають за свіже.

Про це пише Юлія Мельничук, газета “Эхо”.

За словами начальника Житомирського управління ветеринарної медицини Василя Кравченка, тільки на офіційних ринках міста щорічно бракується понад дві тисячі літрів молока. А на переробних підприємствах, де відбір проводиться особливо ретельно, кількість забракованого хазяйського молока в кілька разів вище.

Чому ж бракують хазяйський молокочний продукт?

Про це журналістка поцікавилася у Євгена Давидового, завідувача лабораторією Житомирського Житнього ринку, де тільки в нинішньому році було забраковано понад 100 літрів молока.

Причин, кілька, – пояснює Євген Анатолійович. – По-перше, господині намагаються реалізувати “коров’ячий продукт” з низьким відсотком жирності, хоча, за правилами, на ринку до продажу допускається молоко не менш ніж 3,2% жирності. Якщо виявляється, що жирність менше норми, його не допускають до реалізації. Іноді деякі господині додають у молоко так званий «перегін» – відсепароване молоко для збільшення його кількості. Але при цьому в ньому знижується кількість жиру.

Прилади, які ми використовуємо для дослідження, одразу ж видають роздруківку всіх необхідних показників: жирність, кислотність, загальний білок, температуру замерзання, лактозу і наявність води. Якщо показники не відповідають нормативам, молоко не допускається до реалізації.

До речі, в цьому році було два випадки додавання в молоко соди. Господині це роблять для того, воно довше не скисало

Друга серйозна причина бракування – це молоко від корови, хворої на мастит, у тому числі його прихована форма, – продовжує фахівець. – На вигляд воно цілком нормальне, але при кип’ятінні – відразу згортається. Якщо випити його в сирому вигляді, то може початися розлад шлунку, причому це найшкідливіше з можливих наслідків. Особливо сильно страждають діти. Таке молоко в продаж не повинно надходити, і ми за цим ретельно стежимо, воно термічно обробляється і йде на корм тваринам.

І нарешті бракується молоко, забруднене різними механічними частинками: тим же гноєм або соломинками від підстилки для корів. Ми, як можемо, боремося з тим, щоб його не продавали в разових пластикових пляшках. Адже невідомо, хто і скільки разів з них пив і що в цих пляшках раніше зберігалося! Реалізація молока на ринку дозволяється тільки в емальованому або скляному посуді.

Ні в якому разі не купуйте молоко у пластикових пляшках. Не соромтеся вимагати у реалізатора експертний висновок лабораторії, проведене в цей же день. У ньому вказані всі показники якості молока. Вдома – кип’ятити. Найбільша проблема в тому, що 80% хазяйського молока реалізується на стихійних ринках, уздовж трас чи просто на вулицях міст за межами офіційних ринків. І якщо на нашому ринку було забраковано понад 100 літрів молока за рік, то можна собі уявити, що за молоко реалізується без всяких перевірок!