Міністерство освіти і науки шукає нового ректора для ЖДУ ім. І. Франка

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України оголошує конкурс на зайняття посади ректора Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Про це УНН повідомили у прес-службі МОНмолодьспорту.

МОНмолодьспорту вивісило оголошення на офіційному веб-сайті про конкурс на посаду ректора.

У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які вільно володіють українською мовою, мають вчене звання професора, науковий ступінь доктора або кандидата наук і стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж десять років.

Строк подання заяв – один місяць з дня опублікування оголошення.

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають такі документи: заяву, особовий листок з обліку кадрів з фотографією, автобіографію, копії документів про вищу освіту, наукові ступені і вчені звання, копію трудової книжки, список друкованих праць і винаходів, завірених у встановленому порядку, – йдеться у оголошенні.

Довідка: Петро Юрійович Саух — український філософ, ректор Житомирського державного університету імені Івана Франка. Член Наглядової Ради ВМГО «Союз обдарованої молоді». Академік-засновник АН ВШ України (1992).

Фахівець з проблем філософії релігії, філософської антропології, соціальної філософії та глобалістики. Засновник поліської наукової школи «Філософія та феноменологія релігії», яка об’єднує науковців Житомирщини, Рівненщини та Волині. У ранніх працях проаналізував релігійно-екзистенціалістську концепцію відчудження та обґрунтував загальну схему і особливості механізму інтерпретації відчудження в екзистенціалізмі. Згодом, здійснивши комплексний аналіз онтології релігії та вільнодумства, розкрив їх категоріальну структуру і описав рівні її організації. У подальших його роботах та роботах його учнів були експліковані у філософському дискурсі поняття щастя, стражденності, «м’ятежності», абсурдності і трагічності людського буття, досліджена категорія національного у статусі екзистенційного проекту і руху екзистенції.

Звернувшись до попперівської концепції проблеми демаркації між наукою і метафізикою, він доповнює її питанням розмежування науки і релігії, акцентуючи особливу увагу на існуючі колізії між ними як джерело їх самостійного розвитку.

Методологічну позицію П. Сауха характеризує певний антропологізм і масштаб аргументації від спеціальних логіко-методологічних розробок, проблем соціальної філософії, філософської антропології, філософії та феноменології релігії до глобалістики. Він є автором близько 350 наукових праць, серед яких монографії, навчальні посібники, підручники та наукові статті у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Особливий інтерес серед наукового загалу викликали його останні книги: «Україна на межі тисячоліть: трансформація духу і випробування національним буттям» (2001), «Князь Василь-Костянтин Острозький» (2002), «Філософія. Навчальний посібник» (2003), «З людьми, богом і Україною» (2006), «Православ’я: український вимір» (2008), «ХХ століття. Підсумки» (2009) та ін.