На Житомирщині кількасот родин зимують у холодних домівках. ВІДЕО

Кількасот родин в Овручі продовжують зимувати у холодних домівках. Місцева влада відключила централізоване опалення будинків, бо не має грошей на утримання котелень.

На встановлення котлів у квартирах мерія – роздає мешканцям по півтори тисячі гривень. А коштує така система індивідуального опалення у 10 разів більше.

Про це йдеться у сюжеті “5 Каналу”.

Марія Ігнатович: “Це мій істочнік, це я обігріваюся ніч і день. Ось це включила, бєльйо, яке не досохло, положила і отак ми гріємося”.

Відтоді, як квартиру Марії Ігнатович відімкнули від централізованого опалення, температура у помешканні не підіймається вище п`яти градусів. Коли дошкуляють морози, гріється феном. Електрообігрівачем скористатися не може, бо мережа не витримує. А на встановлення індивідуального котла 15-ти тисяч гривень – не має. Бо і сама господиня, і її дочка – інваліди 2-ї групи.

Марія Ігнатович: “З емфіземою, пневмосклерозом легень. Як мені вижити? Я наливаю в бутилки кіпяток і у пальто і шапці я лягаю спати. Но я дишу тим воздухом, що на вулиці – ізморозь іде по хаті”.

У таких же умовах в Овручі – сотні родин

Ще на початку року чиновники попередили мешканців: про тепло восени доведеться турбуватися самотужки. Та одні – не встигли, іншим – не знайшли на це грошей.

Сергій Корнійчук, активіст ініціативної групи: “Щас без опалення на даний момент в Овручі за тиждень до нового року лишається більше 300 квартир”.

З 12-ти котелень – три все ж працюють. Вони опалюють дитсадки, школи, поліклініки, лікарню та саму ж Міськраду, яка й вирішила відключити житлові будинки від централізованого опалення. Решту котелень – відімкнули, пояснивши: люди заборгували за тепло.

Валерій Шваб, міський голова Овруча: “На сьогоднішній день загальний борг по житлово-комунальному господарству по населенню складає 1 млн. 600 тис. Людина потрібно щоб отримала нормальне тепло його ніколи нормального не було. Ми гріли повітря, підвальні приміщення і так дальше. Від котельні до споживача ми втрачали по 60-65% тепла”.

Незгодні з таким рішенням влади мешканці – скаржилися в прокуратуру, писали листи прем`єру та президенту

Та, не знайшовши підтримки, пішли до суду.

Анатолій Польщиков, голова ініціативної групи громади Овруча: “Мы обращались к районному, обласному, Республиканскому прокурору, Генеральному прокурору, к Верховной Раде, к Премьеру, к Президенту… Глухая стена, наверное больше слышит, чем эти люди, которые должны отвечать за нас и за работу законов в государстве”.

Володимир Савченко, правозахисник: “Они проигнорировали постановление Кабинета Министров Украины №630, где сказано, что при переходе на отключение от централизованного отопления из многоквартирных домов требуется 100% согласие жителей данного дома. Этого сделано не было”.

Доведені до відчаю люди запевняють – якщо чиновники не переглянуть своє рішення – то в найлютіші морози – нагрянут і залишаться жити у приміщенні міськради.