Нам пора викинути з голови слово “провінція”

Перестаньте називати Житомир провінцією! Навіть у тому такому хорошому сенсі. Ми межуємо зі столицею України. На Житомирщині народилось чи не найбільше світочів української культури, науки, громадянських лідерів. Сьогодні Житомир – в авангарді політичної і економічної системи України. Де ж ви запримітили провінцію?

Житомир – батьківщина кінематографу. У нашому місті народився перший кінематографіст Російської імперії Альфред Федецький, який працював одночасно з братами Люм’єр і був їхнім конкурентом. Нещодавно легендарний П’єр Рішар відкрив Федецькому меморіальну дошку в Харкові.

У Житомирі народився вчений, якого називають Леонардо ХХІ століття, Віктор Петрик. Його наукові винаходи рятують світ від екологічної катастрофи, а до нього за поміччю звертаються президенти й королі.

Житомир – батьківщина космонавтики. Видатний конструктор Сергій Корольов народився саме тут, у Житомирі. Які ще аргументи потрібні, аби заявити, що Житомир і Житомирщина – це унікальне місце на світовій карті, де народжувались і народжуються генії.

Навіть злий геній, Доктор Пі, якому таки прийшов Пі…, Андрій Слюсарчук, народився, як виявилось, в Житомирі.

Зараз знімається фільм про легендарну провидицю Вангу. І зіграє її наша землячка, яка народилась в Новограді-Волинському, знаменита актриса Олена Яковлєва.

Бабуся геніального митця Володимира Висоцького – з Житомира. На Житомирщині жили предки Андрія Тарковського.

Видатна українська актриса, яка зіграла матір Роксолани, Раїса Недашківська – з Малина. Доведено науковцями, що на Малинщині жили предки суперзірки радянської естради Валерія Ободзинського. А сім’я дідуся легендарного поета Євгенія Євтушенка – з Чуднівського району.

Список геніальних імен, пов’язаних з Житомирщиною, я продовжу трішки згодом, аби від їхньої кількості у читачів не стався шок.

Якщо ми говоримо про древній Львів, то варто пам’ятати, що Житомир на декілька порядків древніший. Однак, львів’яни, як ніхто, вміють любити, цінувати і популяризувати своє. От і нам би того навчитись! Вчимось потроху. Далі – більше.