Податкова роз’яснила хто і коли у Житомирі почне платити податок на розкіш

З 1-го січня 2013 року згідно з статтею 265 Податкового кодексу України в Україні впроваджується податок на нерухомість.

Сплачувати цей новий податок зобов’язані не всі власники житла, а лише ті, котрі володіють квартирою житловою площею більше 120 і будинком, житлова площа якого перевищує 250 квадратних метрів.

– До 1 липня 2013-го всі фізичні особи – власники нерухомості, що потрапляє під оподаткування, одержать від податкової служби повідомлення-рішення, в якому буде вказана сума, що підлягає внесенню до бюджету, – роз’яснюють Репортеру у секторі взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Житомирській області. – Сплата податку на нерухомість здійснюється один раз в рік – протягом 60 днів із дня отримання податкового повідомлення.

Розрахунок суми буде здійснюватися наступним чином: за кожен квадратний метр понад пільгову площу для квартир житловою площею від 120 до 240 квадратних метрів і будинків житловою площею від 250 до 500 квадратних метрів – 1 відсоток мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року.

Для квартир житловою площею більше 240 квадратних метрів і будинків житловою площею більше 500 квадратних метрів визначена ставка у розмірі 2,7 відсотка мінімальної зарплати.

Податковий кодекс передбачає, що власники декількох житлових об’єктів нерухомості можуть обрати пільгову житлову площу, тобто ту квартиру чи будинок, на які податок на нерухомість не нараховуватиметься.

Податок на нерухомість не нараховуватиметься на дачні та садові будинки за умови, що у власника – платника податку лише один такий об’єкт.

Про всі нюанси сплати податку на нерухомість можна дізнатися, звернувшись за консультацією на спеціальну телефонну лінію: 0-800-501-007.