Сніг у Житомирі витягнув з бюджету додаткові кошти

669 тисяч гривень додатково виділяє влада Житомира КП “Управління автомобільних шляхів” на боротьбу зі сніговими заметами, і 250 тисяч грн. КП “Житомирводоканал” на поповнення запасів паливно-мастильних матеріалів.

Таке рішення, враховуючи понаднормову кількість снігу, прийняв виконавчий комітет Житомирської міської ради.

З 3-го по 18 грудня у Житомирі випало 102,5 мм опадів при середньомісячній нормі 38 мм. Перевищення нормативного показника склало 2,8 рази. Рівень стихійності посилив мороз – останній тиждень у Житомирі стовпчик термометру досягнув середньодобої позначки у мінус 10 градусів. Середній показник для цієї пори року – мінус 2,8 градусів.

– Метеоумови змусили вжити комунальників додаткові заходи, що зумовило понадпланову витрату коштів. Для того, щоб місто прибирали і надалі – комунальним підприємствам треба відшкодувати витрати на паливно-мастильні матеріали, заробітню плату – каже Микола Дідківський, якому підпорядковано управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Житомира.

Фінансуватимуть роботи зі звільнення міста від понаднормової кількості снігу з резервного фонду. 415-та постанова Кабміну регулює порядок виділення коштів для ліквідації таких ситуацій.

Головний розпорядник цих коштів – комунальне господарство міської ради обгрунтовує нагальність виділення коштів. Начальник управління Олександр Марцун зазначає, що оскільки у три рази більше випало снігу, то й у стільки ж разів більше було використано паливно-мастильних матеріалів та людських ресурсів.

– Щоб на належному рівні звільнити до свят вулиці від снігу потрібно поновити запаси ПММ та розрахуватися з людьми за роботу, – каже Марцун.

АУДІО РЕПОРТЕР ЖИТОМИРА

Прибрати сніг з тротуарів, які є їхньою прилеглою територією – обов’язок підприємств, установ та організацій. Комунальний транспорт забезпечує розчищення доріг.

Міський голова Володимир Дебой зазначає, що прибирання снігу як і ліквідація поривів водогінних мереж під впливом перепадів температур відбувається належно, завдяки професійній роботі працівників комунальних підприємств, які у десятиградусний мороз якісно виконують свою роботу.

Один з членів виконкому поцікавивися, чи вивозитимуть сніг з центру міста. Ствердної відповіді він не отримав. Мовляв, постанова Кабміну за якою фінансується прибирання, передбачає виконання лише основних робіт – розчищення магістралей і вулиць.

Синопники прогнозують, що через тиждень в Україні мороз стане слабшим. А отже – можливе підвищення вологості і відлига, яка “забере” частину снігу. Новий рік житомиряни можуть зустріти взагалі з плюсовою температурою. Хоча, для новорічного антуражу – сніг і морозець якраз те, що треба.