Житомирські ялини не витримують ваги снігу і гинуть. ФОТО

– Дерева забирає стихія, – каже Репортерові Віталій Шевчук з комунального управління житомирської міської ради.

Рятувати зелені насадження Житомира від снігового полону з одного боку неможливо, бо через сніг до них складно дістатися, а з іншого – недоцільно, бо дерево у такому стані краще взагалі не чіпати. Так у нього більше шансів дочекатися відлиги.

Це перше. А друге те, що комунальники думають, яким це чином струшувати з лілля сніг. На пропозицію Репортера використовувати для цієї благородної справи граблі, Шевчук зазначив, що гілля теж краще не піддавати додатковим навантаженням. “Якщо його зачепити – воно тільки й хрусьне”, – відповів комунальник.

Проконсультувавшись з лісниками, які свої дерева не струшують, комунальники Житомира випрацювали стратегію – більше шансів що дерево вистоїть стихію буде у тому випадку, якщо його не чіпати.

Хоча, Віталій Шевчук, все ж пообіцяв Репортеру подумати над шляхами і реалізацією кампанії з рятування житомирських ялинок. Тим більше, що гинуть не лише ялинки, а й популярні серед житомирських садоводів декоративні туї.

До речі, ялинки на Майдані Корольова навіть незважаючи на небезпеку ламання гілля акуратно обструсять від снігу, для того щоб почепити на них святкову ілюмінацію, а по-народному – гірлянди.