«Дом, который убрал Дебой»

Сьогодні, 29 січня, відбулась історична подія – почали зносити старезний будинок на Старовільській. Цей будинок мозолив очі житомирянам вже багато років. Усі житомирські мери намагались вирішити питання про його знесення. Вдалось лише Володимиру Дебою.

Історичне рішення про відселення людей і знесення будинку по вулиці Старовільска, 28 було прийнято на останній сесії міської ради 24 січня. Земельна ділянка, на якій стоїть будинок, була передана «Укрексімбанку». За це рішення проголосували 42 депутати.

«Укрексімбанк» направив гарантійний лист про те, що забезпечить житлом людей, які проживають у цьому будинку. А проживають там фактично 7 осіб, хоча зареєстровано в будинку 26 громадян

Цей одноповерховий восьмиквартирний будинок був зведений в 1917 році. Зараз в аварійному будинку немає води, газу та опалення, він відключений від електроенергії.

Про цей будинок в «Истории моего современника» згадує Володимир Короленко. Це будинок поміщиці Коляновської. Короленко розповідає про те, як гостював у Коляновських, і поміщиця до хрипоти в горлі відстоювала «мужиків», які збудували такий красивий, міцний будинок. Мовляв, який закордонний архітектор побудує міцніше і краще?

Будинок і справді був красивий, а що головне, – міцний. Адже розвалини його стояли поряд з будинком-музеєм Короленка не одне десятиліття

Між тим, будинок ще в 1979 році був визнаний аварійним.

В останні роки будинок перетворився на прихисток для безхатченків і собак. Він став справжнім головним болем і для міської влади, і для житомирян. Однак, лише за каденції Володимира Дебоя цю проблему вдалось вирішити. Так само, як і проблему недобудованої музичної школи на Михайлівській, добудови інфекційного відділення міської дитячої лікарні, ремонту філармонії, повернення громаді Хресто-Воздвиженського храму. І хоч дві останні проблеми – прерогатива обласної влади, але вони є окрасою нашого міста.

Ці проблеми висіли в повітрі десятиліттями. І лише тепер отримали вирішення. Чи це особиста заслуга Володимира Дебоя, чи це результат гарної роботи його команди або депутатів, чи це плоди співпраці міської і обласної влади. Про це можна дискутувати довго. А можливо, Володимир Дебой – просто щасливчик, і сів у крісло міського голови в потрібний момент. І йому усміхнулись зорі. Особисто для мене, як і для житомирян, головне – результат.

Автор фотографії – Анна Голтвянська