На Житомирщині після реформування “швидкої” виїздний персонал обіцяють не скорочувати

22 листопада 2012 року обласна рада прийняла рішення про створення комунальної установи «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради.

1 січня 2013 року набрав чинності Закон № 5081-VI «Про екстрену медичну допомогу», підписаний Президентом України 14 серпня 2012 року.

Закон передбачає створення єдиної Системи екстреної медичної допомоги в Україні, у рамках якої шляхом реорганізації та об’єднання всіх існуючих підрозділів служб швидкої медичної допомоги, медицини катастроф і санітарної авіації створюється єдина потужна оперативно-диспетчерська служба.

На виконання Закону керівник виконавчої гілки обласної влади Сергій Рижук видав розпорядження щодо подальшого розвитку системи надання екстреної медичної допомоги.

За інформацією обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, на розгляд сесій районних та міських рад депутати винесли питання щодо реорганізації відділень швидкої допомоги в містах і районах області.

Фінансуватиме центр обласний бюджет.

– Запровадження централізованої диспетчерської, GPS-навігації дасть можливість скоротити час доїзду «швидкої» до пацієнта, заощадити витрати на паливно-мастильні матеріали, – переконують розробники Закону.

Житомирську міську станцію швидкої та невідкладної медичної допомоги переобладнають в обласну оперативно-диспетчерську службу. Це означає, що з бюджету Житомира знімається тягар фінансування “швидкої”.

Відтепер інформація з територій надходитиме в один центр, а не в декілька, як раніше. Єдина диспетчерська служба контролюватиме пересування бригад, їхнє місце перебування для оперативного забезпечення і чіткого контролю вчасного приїзду «швидкої».

Реформування системи екстреної медичної допомоги не передбачає скорочення виїзного персоналу та кількості виїзних бригад, – запевняють ініціатори впровадження.

Кажуть – відбудеться лише оптимізація управлінського і допоміжного персоналу за рахунок централізації частини функцій в єдиній обласній структурі.