Річниця трагедії під Крутами – час переосмислення, а не демагогії, – ГК «Марш Патріотів»

Громадська кампанія «Марш патріотів» знову висловлює незгоду проти окремого вшанування громадськими та політичними організаціями важливої дати в історії народу та наголошує, що замість того, щоб «піаритись», варто спробувати зрозуміти, чому взагалі відбулася битва під Крутами і чому українці програли.

Нагадаємо, тиждень тому «Марш патріотів» протестував проти окремого відзначення в Житомирі Дня Соборності України. Тоді свято ментального єднання українців на споконвічно наших землях ознаменував небагаточисельний ланцюг єднання на Михайлівській. Ініціативу проявили молоді ПЛАСТуни. Інші організації не долучились, депутати (у тому числі народні) також, хоча разом ланцюг єднання був би значно довшим.

Нині ж ГК «Марш патріотів» виступає за спільне вшанування річниці розстрілу в бою під Крутами українських студентів.

– Свято Соборності, і Крутянські події є уроком та закликом до об’єднання. У далекому 1918 році, ситуація була подібна до сьогоднішньої, – кажуть у ГК «Марш Патріотів». «Безхребетна Центральна Рада на чолі з Винниченком та Грушевським відмовившись від власного війська стала статистом у підрахунку кількості вбитих, не гребуючи пафосними промовами на їх похороні» – пояснюють активісти кампанії.

У наш час це повторюється коли громадські та політичні організації ставлять свої амбіції вище інтересів суспільства, тим самим вносячи дестабілізуючий чинник у патріотичне середовище міста.

Крути – початок нової доби в історії України. Ця подія підняла українську національну революцію ХХ ст.

«Саме гострі багнети і пульсуюча кров сотень молодих українських сердець поклали початок новому шляху до майбутніх перемог нації», – кажуть у ГК «Марш Патріотів».

Водночас, у Громадській Кампанії стверджують: сьогодні час продовжити їх славний подвиг, а не займатися демагогією та ходінням з прапорами.