Відносно ТТУ проводили безвідповідальну кредитну політику, – міський голова Житомира. ВІДЕО

Кредити усіх комунальних підприємств Житомира, а це – 16,3 млн.грн. – погашено.

Якщо в Житомирі за попередньої каденції кредити набирались, то нинішній міський голова Володимир Дебой прийняв вольове рішення погасити усі кредитні зобов’язання комунальних підприємств міста через поповнення статутних фондів коштами міського бюджету.

Сьогодні під час прес-конференції у міській раді очільник міста цифрами проілюстрував тезу про те, що минула влада Житомира проводила відносно ЖТТУ безвідповідальну кредитну політику, яка могла призвести до його банкрутства.

Упродовж 7 років ТТУ сплатило 15,6 млн.грн. на покриття відсотків по кредиту, тоді як сума самого кредиту становила 13,6 млн.грн.

«У мене питання: чому не можна було почати гасити тіло кредиту для того, щоб зменшити відсотки? За кожну копійку, яку ти запозичив, потрібно нести відповідальність», – наголошує міський голова.

Сьогодні Житомир залучає кошти міжнародних фінансових корпорацій та фондів не на погашення заборгованості, а на розвиток та модернізацію комунальних підприємств, підвищення якості надання ними послуг для населення.

«Ми сьогодні беремо кредити не на проїдання, а на розвиток підприємств, зменшення їх навантаження в частині електроенергії, зменшення втрат тепла, встановлення нового обладнання. Такі кредити, за розрахунками міжнародних аналітиків, є самоокупними», – наголошує Володимир Дебой.

Сьогодні Житомир залучає міжнародні кошти на вигідних умовах (3-6% річних із фіксованою ставкою), із залученням грантових ресурсів (до 50% від суми кредитів) та з високим економічним ефектом.

Про це інформує прес-служба міської ради Житомира.

Зокрема, Житомир залучив 10 млн.євро від ЄБРР та 5 млн.євро від Фонду Е5Р на модернізацію та розвиток системи теплопостачання міста. Станом на сьогодні наше місто – єдине в Україні, яке успішно пройшло процедуру надання місцевої гарантії згідно постанови КМУ від 17.05.12 №541.

Завдяки залученим у минулому році коштам у сумі 3 млн.грн. від НЕФКО у Житомирі реалізовано проект по заміні ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі, комплексно утеплено ДНЗ №21, – каже мер міста Житомира

По програмі ДемоУкраїна у співпраці із НЕФКО планується реалізація проекту «Впровадження інноваційних технологій в системі теплопостачання міста Житомира».

Передбачається створення енергоефективного житлового кварталу, що опалюється квартальною котельнею по вул. Домбровського, 30, а також заміну старих низькоефективних газових котлів з ККД 75% на конденсаційні котли з ККД 104%, заміна теплових мереж, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також для забезпечення навчально-виховного комплексу №59 гарячою водою в неопалювальний період, планується встановити тепловий насос типу «вода-повітря».

Завдяки залученню ефективних міжнародних коштів на модернізацію підприємств та досвід нашого міста у реалізації таких проектів, Житомир став передовим учасником чи не всіх енергетичних форумів.