Водоканал знову залишили без електрики. Самчук – це був вимушений крок, Дебой – «Обленерго» знущається. АУДІО

Знову водоканал Житомира частково залишили без електропостачання за борги.

Є чотири суб’єкти:

1. ПАТ «Житомиробленерго» і його впливові власники, які в Житомирі не живуть і проблем з водою не мають;

2. Водоканал, який несе колосальні збитки через тариф, який покриває усього 64% вартості води;

3. Держава. У цьому випадку її інтереси представляє Нацкомісія з регулювання житлово-комунальних послуг. Так ось, Уряд, Влада, Президент не дозволяють Нацкомісії піднімати тарифи на воду в Житомирі, очевидно, через популізм – у міжвиборчий період треба бути «стабільно» добрими до людей;

4. Міська рада Житомира, на балансі якої перебуває водоканал й яка повинна забезпечувати водопостачання населенню за будь-яких ситуацій, бо це стосується задоволення життєвих потреб людини.

З початку 2013-го року в Житомирі знову склалась вкрай незадовільна ситуація з розрахунками водоканалу за спожиту електроенергію.

Про це сьогодні під час виступу на сесії міської ради Житомира повідомив депутат міської ради Олег Самчук, який працює в ПАТ «Житомиробленерго» на посаді виконуючого обов’язки заступника комерційного директора підприємства.

Регіонала Олега Самчука називали одним з претендентів на крісло секретаря ради після звільнення з цієї посади Наталії Леонченко. Ніби він мав амбіції.

Сам депутат в одному з коментарів Репортеру Житомира наголошував, що Обленерго в політику не грається, що відключення електрики водоканалу не пов’язано з «секратаріадою» у міській раді Житомира.

«Я усього-навсього відповідаю за надходження коштів по районах, а питання реагування на заборгованість приймає правління компанії. Я не входжу до складу правління і, відповідно, жодних важелів впливу на його рішення не маю», – зазначив Самчук.

Разом з тим він прямо каже, що вже не має бажання працювати в команді з мером, який не тримає слово. На думку житомирського регіонала, який не знайшов порозуміння з головою міської організації Партії Регіонів Володимиром Дебоєм, саме мер міста, не чекаючи подачок з Києва, мав би погасити недостатність фінансування шляхом перерозподілу з місцевого бюджету. Як варіант – взяти кредит, але не допускати до такої ситуації з боргами.

Очевидно, що примушувати підприємства брати кредити для погашення боргів, не є стратегією нинішньої влади Житомира. За ініціативи Володимира Дебоя останній кредит ЖТТУ погашено на початку 2013-го року.

Дивіться! Дебой знімає ярмо кредитів з ТТУ

Нині не лише ТТУ, а й усі комунальні підприємства Житомира звільнені від кредитного ярма і відтепер гроші міської ради йтимуть у статутний фонд, а не на погашення тіла кредиту й відсотків.

Олег Самчук сьогодні звинуватив міського голову Житомира у відсутності чіткої відповіді: коли буде погашена заборгованість.

6 мільйонів 592 тисячі гривень – заборгованість водоканалу перед обленерго на даний час. Самчук називає цю цифру вкрай високою. 3 мільйони 800 тисяч гривень – очікуваний обсяг споживання водоканалом електрики у січні 2013-го. Жодних коштів на рахунок компанії поки не надійшло, що й обурило надавачів послуг електропостачання.

Говорить депутат міської ради Житомира Олег Самчук:

АУДІО Репортер Житомира

– Звернення енергетиків до влади Житомира задля вжиття дієвих заходів щодо недопущення зростання заборгованості результатів не дали, – скаржиться Самук.

Водночас, він наголошує: постійне зниження рівня оплати, відсутність гарантій щодо погашення поточного споживання й існуючої заборгованості змусили компанію «Житомиробленерго» знову обмежити електропостачання водоканалу, що призвело до того, що частина Житомира залишилась без води.

Самчук усвідомлює, що ця ситуація може спричинити соціальну напругу в місті. Але ПАТ «Житомиробленерго» все одно вдається до таких жорстких заходів, навіть незважаючи на те, що постраждають житомиряни, які справно сплачують за воду.

Заступник комерційного директора ПАТ «Житомиробленерго» скаржиться – через ці 6 мільйонів гривень боргу, компанія не може вчасно і в повному обсязі розрахуватися з ДП «Енергоринок».

Саме ці обставини, зі слів Самчука, і змусили його звернутися до депутатів й міського голови з проханням вирішити ситуацію, тобто щоб водоканал якомога швидше розрахувався з боргами перед обленерго.

Борги комунальників перед енергетиками в Житомирі збільшуються ще й тому, що деякі об’єкти теплокомуненерго з вересня 2012-го року перейшли на баланс водоканалу. Це “накинуло” зайвих 300 тисяч гривень щомісячної сплати. Тепер обсяг споживання водоканалом електроенергії – 3 мільйони 800 тисяч гривень в місяць.

Самчук запевняє: в Обленерго готові приймати 50% цієї суми – 1 мільйон 900 тисяч гривень згідно з розрахунку собівартості тарифу на воду.

Нагадаємо, житомиряни платять за воду усього 64% від її реальної вартості. Різницю має компенсовувати держава, яка регулює тарифи на рівні Нацкомісії. Але нещодавно Прем’єр-міністр Микола Азаров заспокоїв укранців: «Тарифи для населення піднімати у 2013-му році не будуть».

Тобто держава й далі нестиме фінансовий тягар компенсацій підприємствам за пільги, низькі тарифи, тощо. І конфліктів не виникне ні в кого, якщо погашення різниці в тарифах держава проводитиме вчасно. А реалії такі: суми виділяються раз у квартал або півріччя траншем і перекривають накопичену заборгованість. Але проблема в тому, що такі компанії як ПАТ «Житомиробленерго» вимагають помісячної сплати за наданий енергоносій.

Цікаво, а як на ситуацію, що склалась, відреагувала обласна влада?

Приєдналась до позиції, що у всьому винен, як люблять в Житомирі писати, мер Дебой, чи все-таки є інші обставини, які призвели до того, що житомирян знову піддали удару, відключивши воду?

Перед депутатами виступив Геннадій Забродський, начальник обласного управління ЖКГ. «На Житомирщині 9 підприємств не мають права регулювати тарифи. За них це робить Нацрегулятор», – каже Забродський.

Це означає, що у випадку з житомирським водоканалом (64% собівартості тарифу) держава взяла на себе зобов’язання покривати 36% за рахунок державної субвенції.

Але це ще не все: Забродський стверджує – ПАТ «Житомиробленерго» створило водоканалу штучний борг. 29 грудня область повернула 61 мільйон субвенції до держбюджету, тому що обленерго, яке перебуває у приватній власності, заблокувало проплату.

АУДІО Репортер Житомира

Микола Боровець, заступник міського голови звертає увагу на унікальність, як він висловився, «нашого житомирського обленерго». Вона, на думку профільного заступника Володимира Дебоя полягає у тому, що тільки у нас, на Житомирщині, обленерго 4 рази за минулий рік відключало водоканалу електроенергію.

«Це єдине місто в Україні, де існує така ситуація. І в обленерго розуміли причини заборгованості й знали, що прийде велика субвенція, яка покриє борг», – каже Боровець.

Він стверджує: за рік житомирський водоканал заплатив за спожиту електроенергію 140% вартості. Нинішня заборгованість у сотні разів менша, ніж у інших містах. І при цьому там воду людям не відключають.

Заступник міського голови наголошує – щоб врегулювати ситуацію неодноразово намагався вийти на зв’язок із керівництвом компанії.

АУДІО Репортер Житомира

Мер міста Житомира Володимир Дебой піддав нищівній критиці політику ПАТ «Житомиробленерго» щодо відключення водоканалу внаслідок чого страждають житомиряни. Міський голова пояснює: ПАТ «Житомиробленерго» не має боргів перед ДП «Енергоринок», оскільки в енергетиків стільки грошей, що місячна зарплата одного голови правління ПАТ «Житомиробленерго» відповідає доходу міського голови Житомира за рік.

– Держава дала кошти, щоб до кінця року закрити усі борги під нуль. І саме компанія ПАТ «Житомиробленерго» свідомо не провела ці розрахунки, – каже міський голова Житомира.

Водночас він наголошує: ситуація з перебоями електропостачання окрім того, що 46 тисяч житомирян залишились без води, ставить під загрозу зриву роботу котелень міста.

Такі дії ПАТ «Житомиробленерго» міський голова називає злочинними, а саме відключення водоканалу через мізерний борг попри державні гарантії погашення – знущанням.

АУДІО Репортер Житомира