Житомирщина стане другим після Чернівецькій області регіоном, де успішні бізнесмени допомагатимуть початківцям. ВІДЕО

Український бізнес створює систему підтримки малого та середнього підприємництва через регіональні інвестиційні фонди.

Про це інформує читачів сайту Репортер Житомира Інвестиційний фонд «Буковина».

В оприлюдненому на сайті Федерації роботодавців України повідомленні зазначається, що успішна робота чернівецького інвестиційного фонду «Буковина», створеного за ініціативи Голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа, підштовхнула бізнесменів Житомирської області до створення фонду з підтримки малого та середнього підприємництва у своєму регіоні.

Читайте! Житомирські підприємці підтримали ініціативу Дмитра Фірташа

Можливість створення венчурних фондів розглядають підприємці Харківської, Полтавської, Одеської та Львівської областей.

Інвестиційний фонд з підтримки малого та середнього бізнесу, який зараз створюють у Житомирській області, на початковому етапі управлятиме капіталом у 3 мільйони гривень. Ці кошти інвестують житомирські бізнесмени-члени Федерації роботодавців України (ФРУ). Таке рішення Об‘єднання організацій роботодавців Житомирської області озвучив голова організації Сергій Бутенко.

«Ми вивчили досвід фонду, створеного у Чернівецькій області за ініціативи Дмитра Фірташа. Чернівецький фонд успішно працює і ми маємо намір створити такий самий фонд в Житомирській області», – сказав Сергій Бутенко.

Голова Житомирської міської організації роботодавців Олександр Онищук відзначив, що за три роки фонд профінансує щонайменше 35 проектів.

«Запуск цих бізнес-проектів дозволить створити не менше 700-800 робочих місць. Це дуже важливо, тому що Житомирська область входить до п‘ятірки регіонів з найвищим рівнем безробіття, що сягає 11 відсотків працездатного населення», – відзначив Олександр Онищук.

Житомирська область стане другим регіоном, у якому фонд, створений під егідою ФРУ, буде виділяти кошти підприємцям-початківцям для запуску та розвитку власного бізнес-проекту. При цьому особливістю таких фондів є те, що підтримати вони можуть проект в будь-якій галузі економіки.

ВІДЕО

Перший фонд – «Буковина» з червня минулого року працює в Чернівецькій області та оперує капіталом у 3 млн. грн. Більшу частину коштів вніс Дмитро Фірташ, співінвесторами фонду також стали чотири чернівецькі бізнесмени. На сьогоднішній день «Буковина» виділила більше 1 млн. грн. на реалізацію перших семи проектів. Враховуючи успішність фонду, Дмитро Фірташ прийняв рішення збільшити його капітал до 8 млн. грн.

Заступник Голови Федерації роботодавців України Ганна Безлюдна відзначила, що створення регіональних фондів з підтримки малого та середнього бізнесу дозволяє надавати конкретну підтримку підприємцям-початківцям, які можуть створювати підприємства та давати роботу іншим людям.

«Федерація роботодавців України вважає розвиток малого та середнього бізнесу пріоритетом для країни. В європейських країнах невеликі підприємства створюють до 50-60 відсотків ВВП, в Україні внесок таких підприємств ледве сягає 20 відсотків. Щоб малий бізнес розвивався в Україні так само, як в Європі, необхідно змінювати ситуацію системно. Роботодавці повинні займати в цьому процесі максимально активну позицію.

Першим кроком може бути надання підтримки підприємцям-початківцям. Тому Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ поставив задачу створити фонди з підтримки підприємництва в усіх областях України», – сказала Ганна Безлюдна.

За її словами, сьогодні робота у напрямку створення фондів ведеться у Харківській, Полтавській, Одеській, Львівській областях. Інвесторами фондів виступають успішні бізнесмени, які займають активну позицію та прагнуть покращити економічну ситуацію у країні.

«Завдяки цим людям в Україні з‘являться тисячі нових робочих місць, буде розвиватись внутрішній ринок», – відзначила Ганна Безлюдна.

За оцінками аналітичного центру ФРУ, початок роботи подібних інвестиційних фондів у всіх регіонах дозволить за 5 років створити близько 30 тисяч робочих місць.

Довідка

Створення фонду з підтримки малого та середнього підприємництва ініціював Голова Федерації роботодавців України, Голова Ради Групи компаній Group DF Дмитро Фірташ під час зустрічі з бізнесменами у Чернівцях у лютому 2012 року. Першим такий фонд було створено у Чернівецькій області. Всього за три місяці роботи фонд «Буковина» отримав на розгляд 70 проектів, а вже у вересні 2012 року визначив перші проекти, яким було виділено фінансування.

В основу роботи такого фонду покладено досвід Університету Кембриджу (Великобританія), що його так звані «бізнес-інкубатори» вже понад 40 років успішно підтримують інноваційні ініціативи студентів та молодих вчених.

Фонд «Буковина» фінансує розробку комерційно перспективних ідей «з нуля» та здійснює пільгове кредитування. Автори ідей отримують на реалізацію проектів фінансування у розмірі від 50 до 80 тисяч гривень, при цьому залишаються мажоритарними власниками нових підприємств, частка фонду в таких компаніях може складати від 10 до 49%.

У випадку успішної реалізації проекту фонд зможе заробити на продажі своєї частки у підприємстві, а виручені кошти реінвестувати.

Існуючі підприємства можуть отримати пільгові кредити у розмірі 150-320 тисяч гривень під 10-15% річних для модернізації виробництва, реструктуризації кредиторської заборгованості та поповнення обігових коштів.

Більше інформації можна знайти на сайті Федерації роботодавців України.