Активісти Демальянсу, озброївшись нормами законодавства, визволили з штрафмайданчика машину житомирянина

На так званих «штрафмайданчиках», куди працівники ДАІ нерідко доставляють незаконно вилучені автомобілі, процвітає схема заробітку на власниках транспортних засобів.

Про це інформує Житомирська команда Демократичного Альянсу.

До житомирських активістів цієї політичної партії звернувся Єфремов Віталій Миколайович після того як працівники ДАІ вилучили та доставили його транспортний засіб на одну з подібних стоянок в місті Житомирі. В результаті – з Віталія вимагали близько 8 000 грн. (кожного дня сума росла) за «зберігання його авто», про що він нікого не просив.

Більше того, на третій день, з’ясувавши в управлінні ДАІ місце перебування своєї власності та отримавши погодження на отримання автомобіля від автоінспекції, він звернувся на стоянку за адресою вул. Щорса, 96, де перебував його автомобіль, з вимогою повернути транспортний засіб, на що йому було відмовлено.

На майданчику повідомили, що для того, щоб забрати автомобіль необхідно сплатити 700 грн.

Подібна вимога є порушенням Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якого плата за утримання автомобіля не нараховується.

Як з’ясували в Демальянсі до даної діяльності причетне підприємство «Інформ-Ресурс», якому сотні громадян «добровільно бажають сплатити» за додаткові послуги при оформленні закордонного паспорта.

02.03.13 в суботу активісти Житомирської обласної організації політичної партії “Демократичний Альянс” разом з представниками ЗМІ та громадянином Єфремовим В. М. відвідали дану автостоянку.

За підтримки демальянсівців автомобіль пану Віталію вдалось повернути, а на представників підприємства «Інформ-Ресурс» зареєстровано повідомлення про злочин по факту незаконного утримання автомобіля та вимагання коштів за його повернення.

У той, час ДАІ інформує, що Демальянс захищав водія, який був затриманий у січні 2013 року працівниками ДАІ під час керування автівкою без посвідчення водія, вилученого у нього близько двох років тому у зв’язку зі скоєнням у Київській області дорожньо-транспортної пригоди.

Єдиним документом, наданим інспекторам ДАІ, було тимчасове посвідчення на право керування автомобілем, термін дії якого давно закінчився.

Виявлене адміністративне порушення було чітко зафіксовано у адміністративних матеріалах, складених відповідно до ч.1 ст.126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Автомобіль правопорушника було тимчасово затримано в порядку ст. 265-2 (Тимчасове затримання транспортних засобів) КУпАП та доставлено на спецмайданчик, про що було належним чином проінформовано його власника. У відповідності до зазначеної статті адміністративного законодавства плата відсутня за подання звернення щодо повернення затриманого транспортного засобу та його повернення.

Водночас п.12 Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спецмайданчиках та стоянках, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2008 р. №1102 визначає, що «повернення тимчасово затриманого транспортного засобу, який зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за письмовим зверненням його водія, власника (співвласника) за умови оплати ним витрат, пов’язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу, та пред’явлення відповідного протоколу про адміністративне правопорушення».

Відтак, особиста незгода власника автомобіля «Ланос» із визначеними чинними нормативними актами щодо умов оплати послуг з доставки та зберігання транспортних засобів на спецмайданчиках і призвела до виникнення конфліктної ситуації, яку на даний час врегульовано.