День землевпорядника урочисто відзначили у Житомирі

6 березня в актовій залі головного управління Держземагентства у Житомирській області урочисто відзначилиДень землевпорядника

Професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни – її землі. Про це говорив у своєму виступі голова обласної ради Йосип Запаловський.

Від імені облдержадміністрації працівників управління і його структурних підрозділів привітав заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан.

Він відзначив, що йому як куратору аграрної галузі області чи не щодня доводиться працювати з земельними органами. За його участю відбуваються наради, під час яких вирішуються нагальні питання земельного реформування, законодавчого контролю та врегулювання.

З нагоди наступаючого свята Микола Дейсан побажав усім працівникам землевпорядної галузі міцного здоров’я, достатку, радості, щастя та успіхів на землевпорядній ниві.

За професіоналізм і сумлінну працю на благо Батьківщини кращим працівникам органів землевпорядкування вручили подяки і почесні грамоти, а прекрасній половині колективу головного управління Держземагентства – корзину квітів до наступаючого Міжнародного жіночого дня.

Довідково

За останні кілька років земельне законодавство зазнало чимало змін. Зокрема, прийнято Закон України „Про Державний земельний кадастр”. Україна отримала найбільшу в Європі кадастрову карту.

Житомирська область за темпами та об’ємами реєстрації правовстановлюючих документів ввійшла у п’ятірку кращих по Україні. У порівнянні з минулими роками землевпорядники Житомирщини вдвічі пришвидшили роботу по видачі правовстановлюючих документів на землю. Державні реєстратори Житомирщини з початку роботи Національної кадастрової системи зареєстрували близько 7820 земельних ділянок та видали 3557 витягів із земельного кадастру.

Завдяки нововведенням громадяни стали платити менше: адмінпослуги подешевшали майже на третину. Вартість послуг на реєстрацію земельної ділянки сягала 255 гривень, а на сьогоднішній день становить 65 гривень.

За рік на Житомирщині орендна плата збільшилася майже вдвічі порівняно з позаминулим роком. Цей показник зріс з 308 до 509 гривень за гектар.

Вперше виділені кошти з обласного бюджету у сумі 698 тис. грн. На проведення робіт з інвентаризації земель. Збільшено на 20% фінансування робіт з інвентаризації земель, проведення нормативної оцінки земель та заходів з охорони земель за рахунок місцевих бюджетів – розмір виділених коштів сягає більше 4,3 млн. грн.

Функції землевпорядника щороку розширюються. Ця професія на сьогоднішній день є вкрай важливою та потрібною. Недарма в Національному агроекологічному університеті відкрито факультет землевпорядника.

Ефективну роботу забезпечать лише сумлінні, досвідчені кадри. Загалом в області працює 380 фахівців, з них 65% – жінки.