Дзюбенка звільнили

165 тисяч гривень застави й Житомирський районний суд змінює запобіжний засіб для ув’язненого Сергія Дзюбенка, колишнього начальника ВБНОН УМВС України в області.

2 роки він сидів в СІЗО.

Дзюбенка звільнили 7-го березня 2012-го.

Тобто на період досудового слідства він перебуватиме в Житомирі на волі. Разом з них на свободу вийшли ще чотири підсудні, три з яких – колишні працівники міліції, колишні підлеглі екс-начальника обласного ВБНОН.

Прокуратура з таким рішення суду не погодилась й подала апеляцію.

Обвинувачення стверджує, що перебуваючи на посаді Сергій Дзюбенко організував злочинну групу, члени якої, з метою здирництва та не притягнення осіб до кримінальної відповідальності, фальсифікували докази у кримінальних справах, зумисно підкидали непричетним особам наркотичні засоби, вчиняли інші тяжкі злочини.

Статті, за якими пред’явлено обвинувачення членам злочинної групи, передбачають покарання понад 10 років позбавлення волі.

Враховуючи ці наведені та багато інших фактів, прокуратура не погоджується із зміною запобіжного заходу та вимагає скасування рішення Житомирського районного суду.

Сергій Дзюбенко – в минулому надуспішний керівник.

1. У 2009 році працівники БНОНу УМВС затримали організоване злочинне угрупування з міжнародними зв’язками на території Житомирської та Київської областей, яке займалося збутом героїну. Було затримано не лише реалізаторів наркотиків, а й самого наркокур’єра в аеропорту «Бориспіль», який привіз героїн з Туреччини.

З незаконного обігу було вилучено майже кілограм цього засобу, що за цінами «чорного» ринку важить майже мільйон гривень. Ліквідовано стійкий канал надходження героїну в Україну. Всі троє членів злочинної групи засуджені до різних термінів позбавлення волі.

2. В той же рік цим же відділом затримано організоване злочинне угрупування наркоділків, і знову з міжнародними зв’язками. Наркозбувальники – вихідці з Таджикистану. Вони налагодили постійний маршрут доставки героїну з Афганістану через територію Таджикистану і Російської Федерації в нашу державу. Злочинну групу затримали у Києві під час отримання чергової партії наркотиків вагою 2 кілограми.

3. Не менш резонансним є і виявлення та знешкодження в 2010 році підпільної нарколабораторії, яка діяла на території одного з районів Житомирської області. В центрі селища міського типу злочинці розгорнули таку «діяльність», що і досвідчені оперативники здивувались таким обсягом оборудок у сфері незаконного обігу наркотиків.

При затриманні злочинців з незаконного обігу було вилучено 300 кілограмів макової соломки і 11 – літрів опію. Це не 1 кілограм і не 2 міліграми, а справді дуже крупна партія, реалізація якої на теренах області завдала б величезної шкоди здоров’ю людей, втянутих в наркоманію і збагатила б негідників. Вартість вилученого – півтора мільйона гривень. Але справа не у цьому – злочинців зупинено.

4. У грудні 2010 року працівники ВБНОНу УМВС України в Житомирській області затримали злочину групу, яка на території України розповсюджувала кокаїн. До речі, вилучення останнього на території області було рідкістю, тому що вживання цього наркотичного засобу є прерогативою «мажорів».

Працівники БНОН затримали і споживачів цього наркотику і збувачів – кур’єрів, які доставили його з Королівства Іспанія. З незаконного обігу було вилучено 200 грамів кокаїну, вартістю 40 тисяч доларів США.

Читайте! Чому останнім часом на Житомирщині вилучають так мало наркотиків і за які «заслуги» судять екс-начальника обласного ВБНОН Сергія Дзюбенка з піввідділом підлеглих

15 грудня 2010-го року співробітниками служби внутрішньої безпеки затримано 2-х офіцерів житомирського обласного ВБНОН (лейтенанта і старшого лейтенанта) за підозрою в отриманні $ 15 тисяч хабара за непритягнення до кримінальної відповідальності. Йшлося про те, що міліціонери вимагали грошей у родичів затриманого наркомана, обіцяючи уникнення покарання для затриманих. Одного з «міліціонерів-вимагальників» затримали бійці «Сокола» на трасі Житомир-Бердичів поблизу повороту на Зарічани.

Арешти продовжились. 18 грудня в Бердичеві затримали третього за рахунком співробітника цього відділу. Йому інкримінували те, що той незаконно випустив на волю затриманого за підозрою в причетності до торгівлі наркотиками. Через день 20 грудня, був затриманий ще один житомирський міліціонер. За версією обвинувачів він зловживав посадовими повноваженнями, «підкидав» наркотики.

Зрозуміло, що арешт майже всього відділу не віщував нічого доброго його начальнику. Так і сталося: після затримання за підозрою у хабарі $ 15 тисяч двох офіцерів цього відділу, в ході досудового слідства встановлено, що порушував чинне законодавство також і начальник ВБНОН УМВС в області Сергій Дзюбенко. На підставі встановлених проти нього фактів порушено кримінальну справу за ч. 3 статті 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Однак, обвинувачений на виклик до слідчих органів не з’явився і про своє місце перебування не повідомив. Перед новим 2011-м роком 30-го грудня його оголосили у розшук, а через 14 днів він сам прийшов у міліцію. Його заарештували.

Формулювання обвинувачення, яке пред’явили Дзюбенку: «Використовуючи авторитет займаної ним посади та зловживаючи службовим становищем, з метою штучного нарощування показників у роботі та отримання хабарів за сприяння в уникненні кримінальної відповідальності за розповсюдження наркотиків, начальник ВБНОН обласного управління міліції давав незаконні вказівки своїм підлеглим – працівникам ВБНОН підбурювати інших осіб до вчинення вказаних злочинів».

Начальника з піввідділом «закрили». Розставити всі крапки над «і» обіцяла прокуратура. Гучну прес-конферецію скликали тодішні керманичі обласної міліції та прокуратури – Юрій Івакін та Микола Франтовський. Всі очікували на скандальні подробиці протиправних діянь «перевертнів у погонах».

Квінтесенцією виступу Франтовського став заклик не вірити тому, що з Дзюбенком розправились нібито через те, що він перекривав потужні канали постачання наркотиків. “Буде суд і щоб деякі епізоди їхньої діяльності вас не шокували”, – сказав Франтовський.

Дзюбенку пригадали “справу Коктиша“, звинуватили в підкиданні наркотиків й фабрикуванні справ з метою нарощення показників діяльності та “відмазуванні” справжніх злочинців за гроші.

Але разом з тим, складається враження, що прокуратурі не вдається довести більшість обвинувачень, бо в інакшому випадку Дзюбенка вже давно б засудили.

Що ми маємо сьогодні: рішення суду щодо зміни запобіжного заходу. Дзюбенка відпустили. Хоча досудове слідство триває і якщо провина екс-начальника ВБНОН Житомирщини буде доведена, йому загрожує тривале ув’язнення.