Коротко про СБУ Житомирщини з нагоди свята

СБУ сьогодні святкує своє професійне свято.

25 березня 1992-го року держава прийняла Закон «Про Службу безпеки України». Саме ця дата й стала днем професійного свята структури, яка все й про всіх знає – Служби Безпеки України.

2013-го СБУ 21 рік.

Закон визначив основні завдання та засади діяльності спеціальної служби України. Це законність, дотримання прав і свобод людини, позапартійність, ну і звісно ж – відповідальність перед народом України.

Свято для спецслужб України, як запевняє прес-група УСБ України в Житомирській області, жодним чином не привід для пауз в роботі, а гарна нагода принципово оцінити досягнуте й окреслити плани на майбутнє.

Тому, коротко про СБУ Житомирщини:

Провідний напрям діяльності Управління СБ України в Житомирській області – контррозвідка, яка є основою роботи спецслужби.

У минулому та поточному роках обласне Управління СБУ:

1. Попередило два факти розвідувальної діяльності іноземних спецслужб;

2. Виявило й локалізувало більше шестидесяти передумов до витоку інформації, що охороняється державою.

3. Викрило факт втрати у одній із військових частин, що дислокуються на території області, трьох нормативних актів Міністерства оборони України, які регламентують роботу із засекреченою апаратурою у ЗС України і мають грифи секретності «Цілком таємно» і «Таємно», та комплектуючого елемента засекречувальної апаратури зв’язку. Кримінальна справа по цій справі знаходиться на розгляді в суді.

4. Викрило та припинило спроби двох громадян України отримати і передати за кордон інформацію з обмеженим доступом про зразки виробів військового призначення й обладнання, що може бути використане в атомній енергетиці.

5. Припинило протиправну діяльність двох киян, які встановили на карткові приймачі чотирьох банкоматів Житомира скімінгове обладнання (спеціальні накладки, що дозволяють заносити до їх пам’яті відеофайли зі звуковим зображенням магнітної стрічки платіжних карток та відеозаписом даних про їхні PIN-коди), що призвело до протиправного зчитування даних з банківських платіжних карток громадян України.

Досудове слідство у кримінальній справі стосовно правопорушників завершено. Матеріали передано до суду.

41 раз за порушення вимог захисту державної таємниці на Житмирщині СБУ складало адміністративні протоколи.

6. Винесено вирок у кримінальній справі, порушеній і розслідуваній слідчими УСБУ стосовно двох осіб, причетних до незаконного введення в міжнародну електронну платіжну систему підроблених грошей та легалізації цих коштів через систему шляхом приховування та маскування їх незаконного походження. Зловмисникам призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

7. В 2012-му році за незаконний збут спеціальних технічних засобів відеоспостереження і прослуховування засуджено 5 місцевих мешканців.

8. Влітку 2012 року під час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 співробітники УСБУ за лічені години встановили особу і місцезнаходження аноніма, який надіслав на скриньку електронної пошти посольства однієї з іноземних держав в Україні листа із погрозами про підпали будівель диппредставництва.

9. В 2012-му році Управління СБУ в області до бюджету держави повернуло понад 3 млн.гривень, до державного сектору економіки – приблизно 14 млн.гривень.

10. Припинило протиправну діяльність посадовців, дії яких спричинили 1,6 млн. гривень збитків одному з державних підприємств регіону.

11. Виявило ряд порушень у сфері екології та надрокористування. За результатами ініційованої Управлінням перевірки дотримання законодавства у цій сфері Державною службою геології та надр України анульовано видані п’ятьом суб’єктам господарювання спецдозволи на користування надрами, внаслідок чого до державного сектору економіки повернуто понад 5 млн.гривень.

12. Викрило міжрегіональний конвертаційний центр, члени якого, придбавши низку так званих «мертвих» комерційних структур у м.Києві та перетворивши їх на підприємства-«фантоми», надавали конвертаційні послуги підприємствам різних форм власності Житомирської і суміжних з нею областей для ухилення останніми від сплати податків та інших обов’язкових платежів.

13. Попередило укладання державними підприємствами заздалегідь збиткових контрактів на вартість державного майна на суму 55 млн.гривень.

14. Склало і направило до суду 31 протокол про вчинення корупційних діянь. У сфері службової діяльності виявило 15 фактів, пов’язаних зі зловживаннями владою або службовим становищем, службовою недбалістю з боку низки посадових осіб органів місцевої влади та самоврядування, контролюючих структур, підприємств та закладів освіти. За викритими фактами хабарництва порушено 4 кримінальні справи.

15. Минулого року вироком суду до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено наркокур’єра – мешканця Вільнюса, який намагався ввезти в Україну близько 2 кг синтетичної психотропної речовини – метамфетаміну.

На розгляді у суді знаходиться кримінальна справа стосовно громадянки України, яка, також контрабандним шляхом, намагалася перемістити до України особливо небезпечний синтетичний наркотик – метадон загальною вагою 1,120 кг.

З початку минулого року до УСБУ звернулося більше 800 громадян.