Міський голова Житомира Володимир Дебой звернувся до житомирян з приводу котельні на Жуйка, 12

Руйнування стратегії модернізації КП “Житомиртеплокомуненерго” через арешт майна найбільшої котельні Житомира на Жуйка, 12 – те, що загрожує Житомиру в разі, якщо депутати міської ради за тиждень не випрацюють механізм порятунку котельні, відкинувши політичні моменти.

Міський голова Житомира Володимир Дебой сьогодні звернувся до житомирян з приводу ситуації навколо котельні на Жуйка, 12.

Величезний стратегічний об’єкт Житомира екс-мер Житомира Віра Шелудченко заклала під заставу банківського кредиту для нині банкрота – орендного підприємства «Житомиртеплокомуненерго», а виконком міської ради зробила поручителем виконання зобов’язань.

Цим рішення екс-мера Житомира, взявши 10 мільйонів кредитних гривень для поповнення так званих обігових коштів, заклала під заставу стратегічну котельню Житомира з усім обладнанням вартістю 300 мільйонів гривень.

Куди пішли ці обігові кошти – невідомо.

Міський голова Володимир Дебой прямо говорить про те, що це могла бути спланована акція з відчудження котельні.

З 2010-го року підприємство-банкрут не сплачувало відсотки по кредиту. І це при тому, що коштів від оплати житомирянами за тепло вистачило б навіть на його закриття.

– Але не було волі керівництва тодішнього ОПТМ “Житомиртеплокомуненерго” віддавати кредит, – каже мер Житомира. – Натомість, чиста зарплата керівника за два роки склала більше 300 тисяч гривень. Більше 500 тисяч гривень виплачено премій, більшість суми – керівнику.

Зі слів Володимира Дебоя, підтвердження умисності доведення ситуації з кредитом під заставу котельні до етапу її відчуження через невиконання кредитних зобов’язань, є інформація отримана ним від представників «ЗахідІнкомбанку» про те, що банк не був ініціатором введення під заставу видачі 10-ти мільйонів гривень кредиту саме котельні.

Банк не наполягав на цьому об’єкті застави, тому що для того, щоб отримати 10 мільйонів гривень, можна було б заставити набагато дешевший об’єкт, а не стратегічну котельню вартістю 300 мільйонів гривень. Ініціатором виступила сторона, яка хотіла отримати кредит.

Тепер же борг з штрафом й пенею становить 16 мільйонів 200 тисяч. І щомісячно він зростає на 300 тисяч гривень. Це гроші, яких у бюджеті немає.

Мер міста Житомира ділиться інформацією про те, що до банку неодноразово звертались охочі викупити даний борг й забрати котельню в приватні руки. І це зрозуміло: заплати 16 мільйонів й отримай об’єкт вартістю 300 мільйонів, підніми тариф й наживайся – надфантастично прибутковий бізнес-проект, реалізацію якого в Житомирі міський голова сказав, що не допустить.

Володимир Дебой звернувся до СБУ й прокуратури з проханням взяти на контроль ситуацію щодо можливих спроб через махінації відібрати в громади міста найбільший теплогенеруючий об’єкт.

Втратити котельню місто не має права, особливо після того, як минулого року за ініціативи міського голови Володимира Дебоя її модернізовано.

Читайте й дивіться! У Житомирі модернізовано найбільшу котельню. ФОТОРЕПОРТАЖ

Котельня, яка забезпечує потреби 25% споживачів міста дочекалася при нинішньому мерові Житомира модернізації за рахунок коштів підприємства.

Витратили 3,5 мільйони гривень. Окупність цього вкладення – 4 місяці (менш ніж за опалювальний сезон). З міського бюджету були виділені кошти в розмірі понад 12 мільйонів гривень для погашення різниці у тарифах.

Ці кроки дозволили підприємству акумулювати власні кошти й спрямувати їх на модернізацію районної котельні №6 і закупити спецтехніку для роботи ремонтних бригад.

Тепер же завдяки «міні», закладеній у 2007-му році є реальна загроза відчуження цього об’єкта й продаж його з молотка за мізерну суму.

Чому влада не передбачила ситуацію? Міський голова пояснює: міська рада в трьох інстанціях вигравала суди. Але Вищий Адміністративний Суд приймає рішення, яке зобов’язує міську раду повернути банку гроші, або ж заберуть котельню.

Часу на затягування немає, а тому, щоб не втратити стратегічний теплогенеруючий об’єкт міський голова Житомира Володимир Дебой, роз’яснюючи житомирянам ситуацію, розраховує на їх підтримку, а депутатів міської ради просить відкинути політичну боротьбу й на черговій сесії міської ради, яка відбудеться наступного тижня, затвердити спільний план щодо порятунку котельні.

Рішення, яке врятує котельню – перекредитування. Тобто тягар боргу в цій ситуації готове взяти КП «Житомиртеплокомуненерго» а об’єкт застави змінити зі стратегічної котельні на менш важливу комунальну власність.

Вихід з ситуації полягає в тому, що кредит ЄБРР, який Житомир в найближчий час почне освоювати, має значну грантову складову (5 мільйонів Євро), яка поповнить статутний фонд КП “Житомиртеплокомуненерго” й може використовуватися на будь-які цілі, у т. ч. – покриття кредитів.

Це, разом з економічним ефектом від впровадження ощадних сучасних технологій й модернізації систем теплокомуненерго дозволить КП «Житомиртеплокомуненерго» позбутися боргу.

Але для цього потрібні підтримка й розуміння депутатів.

Чи відкинуть обранці міської ради Житомира політику й об’єднаються навколо важливості збереження котельні – покаже перебіг сесії, яка обіцяє бути напруженою.

Цю житомирську котельню зробили однією з найсучасніших в Україні. Але минулі керівники Житомира заклали під неї “міну”.