На Житомирщині з власниками паїв розрахувались на 94%

За минулий рік у Житомирській області власники паїв отримали від сільгоспвиробників 228,7 мільйона гривень орендної плати.

Це – 94 % від загальної суми, передбаченої договорами.

Таку інформацію надає прес-служба ГУ Держземагентства у Житомирській області.

Цьогоріч загальна сум виплат, згідно укладених договорів, становить 245,3 мільйона гривень.

Всього в області в оренді перебувають 451,3 тисячі гектарів сільгоспугідь.

За рік середній розмір орендної плати в області виріс майже вдвічі та становить 490 гривень за гектар.

Найбільше за оренду платять у Попільнянському, Ружинському, Чуднівському, Бердичівському, Андрушівському та Любарському районах, найменше – у Володарсько-Волинському, Ємільчинському, Лугинському, Малинському.

Начальник Головного управління Держземагентства у Житомирській області Юрій Кулачок зосереджує увагу на тому, що за останні 5-7 років орендна плата істотно зросла.

Новації за останні роки:

1. Збільшився законодавчо встановлений мінімальний розмір оренди;

2. Внесено зміни до порядку грошової нормативної оцінки земель (формула обчислення якої не змінювалася з 1995 року, а лише індексувалась відповідно до зростання показників інфляції).

Пропозиція справедливо встановлювати коефіцієнт при визначенні нормативно-грошової оцінки земель:

Юрій Кулачок пропонує органам місцевого самоврядування збільшити коефіцієнт при обрахунках для районів із сприятливими природно-кліматичними умовами, де є інфраструктура, потужності з переробки сільгосппродукції.

У той же час в посушливих районах, або ж заболоченій місцевості, територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи при визначенні нормативної грошової оцінки земель, начальник обласного Держземагентства радить цей коефіцієнт зменшити.