Незрозумілою є стратегія розвитку Житомирщини: ми за сільське господарство, чи за титан?

«Альтернативи видобутку титану на Житомирщині немає. Це наша доля».

Так говорить влада Житомирщини вустами начальника департаменту промисловості, розвитку інфраструктури та туризму ЖОДА Василя Сухораби.

Сьогодні в облдержадміністрації відбулось підсумкове засідання робочої групи щодо вивчення питання подальших розробок титанових родовищ на Житомирщині.

Дискусія була спекотною – депутат обласної ради Руслан Годований, голова руху «Врятуємо Полісся» Станіслав Гуменюк, голова Торчинської сільської ради та інші представники громадськості й науки відстоювали Житомирщину без кар’єрів.

Влада, яку представляли голова ЖОДА Сергій Рижук, голова облради Йосип Запаловський, які відвідали засідання робочої групи, погоджувались з тим, що видобуток титану погіршує екологічну ситуацію, але водночас апелювали до того, що титан – це економіка, добробут, благополуччя жителів області, а отже, руду треба видобувати.

Аргументи губернатора наштовхують на думку, що влада Житомирщини справді не має альтернативи розвитку територій, окрім того, як видобувати титан, ніби власноруч розписуючись цим в своїй неспроможності досягати успіхів в сільському господарстві.

Сергій Рижук знову згадав землі, які заростають чагарниками.

Нагадаємо, Сергій Рижук – фахівець в сільському господарстві, а отже, з його повноваженнями область мала б бути аграрним центром в Україні, де процвітають тваринництво та землеробство.

Натомість, що ми чуємо від губернатора?: «Скільки можуть рости бур’яни? І якщо ви не хочете, щоб там видобували титан, то запропонуйте, яким іншим чином розвивати ці депресивні території?».

Тобто губернатор-аграрій звертається до громадськості, очікуючи від неї ініціатив, здійснення яких лежить в повноваженнях органів влади. В його відповідальності й його повноваженнях. Але ж громада не для того обирала владу, щоб за неї ще й працювати.

Після жорстких суперечок Сергій Рижук дав чесне слово, що фракція Партії Регіонів в облраді на наступній сесії відмінить минулорічне червневе рішення обласної ради про надання дозволів на розробку титанових кар’єрів в трьох районах області, прийняте до речі, ганебним незаконним методом «кнопкодавства».

Але справа в тому, що титанові компанії вже встигли отримати ліцензію на видобуток, а це означає, що відміна рішення обласної ради може спричинити судовий позов.

Чи стримає слово губернатор, побачимо на сесії, а його товариш, голова обласної ради Йосип Запаловський каже, що ідеї руху «Врятуємо Полісся» владі близькі.

Влада хоче Врятувати Полісся від безгрошів’я, підняти економіку області.

– Жителі області мають знати, що ми як обранці завжди підтримували, підтримуємо й будемо їх підтримувати. Тому ти радимось й дослухаємось до думки громад. Як результат обговорення – люди висловлюють своє ставлення до ініціативи розробки надр, – міркує Запаловський.

Водночас він «заколисує», кажучи, що «не треба нам мітингів, не треба маніфестацій. Влада зиску з цього питання не має. Якщо розробка позитивно вплине на життя людей в сенсі робочих місць, прибутків – то чому б і ні? Але людей треба переконати, що це не несе небезпеки для них».

Начальник департаменту промисловості, розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації Василь Сухораба за видобуток титану, бо підприємства, які його видобувають – приклад соціальної відповідальності. В Іршанську місцевий ГОК взяв на баланс будинок культури, інші соцзаклади, збудував житловий будинок, люди отримують високу зарплату.

На думку Сухораби, рух «Врятуємо Полісся», вимагаючи мораторій на видобуток титану на Житомирщині не враховує позиції всіх поколінь жителів області, діяльність яких пов’язана з видобутком титану.

Щодо екології, то зі слів Сухораби, обласною санепідемстанцією порушень санітарних норм на підприємствах титану не зафіксовано.

Пропозиція від департаменту промисловості: розвідувати нові поклади, видобувати титан, бо це є запорука економічного розвитку області.

Разом з тим, громадські активісти вимагають від влади не усних заяв, а документів:

– Скільки заробляють на Житомирщині титанові підприємства, і яка з цієї суми частка податків до обласного й місцевих бюджетів?

– Скільки доріг збудовано?

– Який взагалі є вклад гігантів, які спустошують землі Полісся в розвиток його інфраструктури?

– Скільки онкохворих серед жителів прилеглих до кар’єрів населених пунктів й наскільки цей показник вищий ніж на відносно благополучних територіях, де нічого не риють?

– Що пропонують інвестори в обмін на те, що на сотні років спустошать величезні масиви територій?

– І яким чином мальовнича аграрна область розвиватиме сільське господарство на навіки зіпсованих землях? І чи взагалі збирається?

Чи розроблятимуть титан на Житомирщині в масштабах, які загрожують області екологічною катастрофою, стане зрозуміло з результатів чергової сесії обласної ради.