Телевізійна зірка зійшла в Житомирі

Її звуть Рабіга Аманжолова.

В Житомирі всі знали її як Рабігу Асілову. Після одруження вона поміняла прізвище. Але її не забули і через багато років.

То хто ж вона – Рабіга Аманжолова (Асілова)?

Легенда телебачення Радянського Союзу і Казахстану, заслужена артистка Республіки Казахстан, одна з найвідоміших випускниць Житомирського державного педінституту.

Народилася Рабіга Карімовна 21 червня 1955 року.

Уже в шкільні роки яскраво проявилося її музичне обдарування.

Дівчинці навіть запропонували навчання в спеціалізованому музичному інтернаті, але батьки не дали на це згоди, тому що хотіли бачити її педагогом.

В 1973 році, після закінчення школи, Рабіга здала вступні іспити і за спільною угодою міністерств освіти України і Казахстану приїхала вчитись на філологічний факультет Житомирського державного педагогічного інституту імені І.Франка.

Роки навчання в Житомирі стали для майбутньої телевізійної зірки роками її творчого та інтелектуального росту.

В інституті Рабіга проявила свій щедрий музичний і артистичний талант. Їй запропонували стати солісткою вокально-інструментального ансамблю «Музики».

Разом з ансамблем вона отримала диплом лауреата обласного фестивалю комсомольської пісні, а в 1976 році здобула перемогу на ІІІ Всесоюзному міжвузівському фестивалі студентів-інтернаціоналістів у Вінниці.

До речі, конкурсна пісня Рабіги була на вірші нашого колишнього однокурсника Андрія Дешури. Сьогодні його більше знають як Діда Андрія, і він по праву претендує на звання найвідомішої людини нашої міста.

Житомир познайомив Рабігу Аманжолову (Асілову) з українською культурою, народними і естрадними піснями, які вона полюбила всім серцем. Більше того, за короткий час студентка з Казахстану досконало вивчила українську мову!

В 1977 році, після закінчення інституту, вона повернулася на батьківщину.

Талановиту дівчину запросили на роботу до Цілиноградського обласного телебачення. Програми за участю Рабіги завжди відзначалися особливим смаком і видовищністю.

Після кількох років успішної роботи Аманжолова В 1986 році їй запропонували підготувати документи для стажування на Центральному телебаченні в Москві. Аманжолова відіслала відповідні папери. І телевізійному диктору з периферійного Цілинограду випала нагода спробувати свої сили в столиці Радянського Союзу!

Рішення їхати до Москви далося їй нелегко, але на цей раз Рабігу підтримали батьки і чоловік Касим. Мама на час стажування погодилася прихистити п’ятилітнього сина Даніяра, а свекруха – трилітню дочку Дану (до речі, в майбутньому – «Міс Казахстан», учасницю світового конкурсу краси).

Стажування в Останкіно пройшло успішно.

Після закінчення чотирьохмісячного навчання потрібно було повертатись в Семипалатинськ. Рабігу це обурило. Невже вона навіть не зможе спробувати провести всесоюзну інформаційну програму?!

До казахської телевізійної ведучої прислухались. І вперше інформаційну програму «Время» провела «жінка середньоазіатської зовнішності»! Провела блискуче! Не варто і нагадувати, як чекали виходу програми «Время» в Казахстані і Україні.

Рабігу одразу впізнали в Житомирі. Серця наповнювались гордістю: «Наші – на Центральному телебаченні в Москві»…

Після Москви вона повернулася до Алмати.

Мабуть, і сьогодні в Казахстані немає популярнішої жінки.

Я з дочкою Іриною кілька разів приїжджав в Алмати на фестиваль «Голос Азії». Поява Рабіги Анжолової на людях завжди викликала величезний ажіотаж. Навколо неї збиралася юрба. Одні хотіли доторкнутися до неї, другі – взяти автограф, а треті – просто зблизька подивитись на легендарну телевізійну зірку.

Рабіга вела найпопулярніші програми телебачення Казахстану, серед яких молодіжно-розважальна програма «Співаюче курча» (щось на зразок популярної колись передачі ЦТ «Утренняя звезда»). «Співаюче курча» відкрило дорогу до вершин популярності багатьом майстрам казахської естради.

В 1997 році Рабіга Аманжолова залишає телебачення. Вона закінчує Дипломатичну академію і починає працювати заступником голови прес-служби Парламенту Казахстану, згодом стає заступником директора парламентського телевізійного каналу.

В 1996 році Рабіга приїхала в Київ на святкування Днів культури Казахстану.

У Національному палаці «Україна» вона вела концерт казахських майстрів мистецтв українською мовою!

Наступного дня популярна телевізійна ведуча, заслужена артистка Казахстану побувала в рідному Житомирському державному педагогічному інституті. Її запросили до участі в журі Міжвузівського фестивалю авторської пісні «Студентські струни». Вона знову стояла на такій знайомій сцені, знову зал із завмиранням серця слухав її спів.

А потім сталася ще одна дивовижна подія!

Минуло тринадцять літ…

У 2009 році Рабіга отримала запрошення на урочистості, присвячені 90-літтю рідного інституту.

Її й Житомир розділяли тисячі кілометрів. Але вона подолала цю величезну відстань.

Подолала, щоб ще раз повернутися у молодість.

Неможливо описати словами ту атмосферу свята, яка панувала в залі Житомирського музично-драматичного театру. А коли ведучий оголосив виступ далекої гості і вона заспівала українською «Сіла птаха», здавалось, оплески здіймуть дах з величезної будівлі!

Якщо ми любимо, ми повертаємось.

Ми повертаємось, якщо ми любимо…