В Житомирі комуністи захищали Леніна від автономних націоналістів. Обійшлось без бійки. ВІДЕО. ФОТО

10 березня 1861 року в Санкт-Петербурзі у віці 47-ми років пішов з життя Тарас Григорович Шевченко, ідеолог та символ української національної ідеї, творчість якого заклала основи сучасної української літератури.

Але не це стало приводом, який ледь не зіштовхнув в силовому протистоянні в цей холодний вологий березневий день на Майдані Соборному в Житомирі представників протилежних ідеологічних спрямувань – українських комуністів й таки ж наших місцевих українських націоналістів.

А все закрутилося навколо постаті незмінного ідеолога боротьби всіх пролетарів світу за об’єднання й перемогу над протиріччями між панівною буржуазією й робочим класом, всі зрозуміли про кого йде мова, звісно ж, це палко обожнюваний комуністами Володимир Ілліч Ленін, тіло якого ще й досі не поховане, лежить в мавзолеї в Москві і кожен бажаючий може на нього подивитись.

До постаті Ілліча можна ставитись по-різному.

Взагалі ходить думка, що він непричетний до тих страшних репресій, які затіяв Сталін, бо вмер ще до їх початку – 21 січня 1924-го року. З іншого боку Україна дуже постраждала від “класової боротьби” і українцям не легше, що її основний ідеолог помер до голодоморів, репресій, депортацій.

Тобто, як постать Ленін, людина відома й поважна, оскільки в історії він залишив справді значний слід. Й про це красномовно свідчить пам’ятник йому ж в центрі Житомира.

ВІДЕО Репортер Житомира:


Але серед національно-свідомих громадян побутує думка, що цей пам’ятник треба перенести в інше місце.

Ми живемо в Україні й в нас має бути національна ідеологія, українська, а не бознаяка. Нас має об’єднувати Бог, проти якого комунізм нещадно боровся науковим атеїзмом й цькуванням віруючих, синьо-жовтий прапор, гімн, кордони які треба захищати, бо вони наші, українські, а не спільні з кимось.

І тут виникає питання: що робити з Леніном в центрі Житомира?

Комуністи, звісно ж, скажуть: “нє дадим”, апелюючи, що не треба воювати з пам’ятниками. Націоналісти й ті нащадки українців, хто чудом ходять по землі, бо їх дідів нищили як клас українського селянства – опори бунтівного духу, мають іншу думку.

Сьогодні це проявилось в Житомирі. Молоді націоналісти прошли колом повз будинок правосуддя. Міліція не допустила сутичок. Вони викрикували гасла, закликали до знесення пам’ятника. В свою чергу комуністи теж не милували “фашиствующіх молодчіков” теплими словами.

Близько сотні прихильників громадської організації “МІР” вийшли на захист пенсіонерів-комуністів.

Житомирянин Сергій Форест, як голова ЖОГО “МІР” висловлюється за те, щоб не було деструктиву в суспільстві. “Треба звертати увагу на економіку, а не займатись дешевим політикантством”, – каже він.

Головний комуніст області Микола Тимошенко висловлював співчуття, що не змогли вчасно передати цим “дітям” справжню історію, в якій Ленін – не кат, а позитивна постать світової величини.

А ще Тимошенко натякнув на велику політику, сказавши, що “коли пани б’ються, у мужиків чуби тріщать”, тобто юних націоналістів, на думку комуніста, могли використати більш серйозніші сили.

Одне точно – те, що сталося на Соборному Майдані сьогодні в Житомирі мобілізувало представників як одного ідеологічного табору, так й іншого. Адже без суперечності рух неможливий.

ФОТО Репортер Житомира: