В Житомирській облраді спробують здолати кнопкодавство

Пропозицію щодо змін до регламенту обласної ради, реалізація якої унеможливить кнопкодавство в раді, яке є ганебним явищем як українського парламентаризму, так і самоврядування, вніс депутат Руслан Годований.

Він пропонує запровадити систему, за якою якщо депутат обласної ради не присутній на сесії, то його кнопка для голосування не повинна працювати взагалі.

Діятиме це так! Кнопки відсутніх депутатів блокуватимуть після реєстрації. Якщо ж депутат приходить на сесію – то його кнопку відразу активовують.

«Ми маємо вже приклади у обласній раді, коли депутати тисли відразу на кілька кнопок і приймали таким чином рішення. І що ми маємо із цього? Через кнопкодавство прийняли рішення про виділення землі під титанові кар’єри, і тепер кожної сесії під вікнами мітинг – люди не хочуть кар’єрів у себе біля домівок.

Щоб не було таких рішень, які приймаються у напівпустому залі кількома депутатами, ми маємо ввести персональне голосування», – аргументує пропозицію Годований.

У свою чергу провладні депутати обласної ради на комісії вже встигли заявити, що не потрібно вводити додаткові норми для голосування у залі, оскільки не обов’язково знати усім, як вони голосують.