Влада Житомирщини переживає за природу й людей, але від намірів видобувати варварським способом титан не відмовляється. ФОТО

“Область “приречена” видобувати титан”.

Про це, відповідаючи на запитання журналіста Репортер Житомира “як видобуваючи титан не загубити Житомирщину?” сказав губернатор області Сергій Рижук під час прес-конфоренції, присвяченої здобуткам цієї влади за три останні роки.

Водночас, глава області стурбованим питанням: а що ж залишиться селянам? Як же вони житимуть, якщо екскаватори зруйнують все? Але ж з іншого боку – економічний ефект. І що робити?

До речі, 26 лютого в Житомирі відбулося засідання робочої групи з вивчення питання щодо надання погоджень на користування надрами.

Вивчали питання щодо намірів масово розробляти на Житомирщині ільменіт-титанові родовища.

Голова Громадського руху «Врятуємо Полісся!» Станіслав Гуменюк, який перебуває в складі цієї робочої групи вважає, що керівництво області переймається лише збереженням в силі рішення від 7 червня 2012-го року, за яким 5 родовищ – тисячі гектарів поліської землі — було виділено під розробки.

– Спеціалісти й чиновники з питань охорони навколишнього природного середовища, лісокористування, ґрунтових обстежень, юридичного забезпечення – ніхто навіть не спромоглися надати докази необхідності розробки нових родовищ, – каже Гуменюк. – Натомість доцент Житомирського національного університету Володимир Фещенко аргументовано доводив про екологічну небезпеку, яка переросте в катастрофу після початку робіт. Депутати від опозиції висловлювали обурення з приводу відволікання вирішення даного питання.

Громадський рух «Врятуємо Полісся» отримав від Національної екологічної ради України, науковців, юристів висновок щодо необхідності недопущення розробок нових родовищ на Житомирщині.

Отже, громадськість підтримують майже всі впливові екологічні організації України, підтримують науковці, правознавці.

Робоча група одноголосно проголосувала за те, щоб розпочати комплексну оцінку екологічних, економічних та соціальних наслідків від даного виду робіт, проведення найрізноманітніших експертних оцінок та широкомасштабних масових громадських слухань з даного питання.

Але ця вся робота мала бути проведена до прийняття рішень щодо розробки титану, які були проштовхнуті на Житомирщині в минулому році, а не після того, як видобувальники вже отримали ліцензію й з дня на день можуть спрямувати екскаватори на землю Полісся.

– Поки влада й видобувні компанії будуть гратися в експертні оцінки та демократію з народом, а це потребуватиме від влади й розробників значних коштів та часу не в один рік, екскаватори видобувних компаній зайдуть на наші поля та місця вирубаних лісів, забруднену воду скидатимуть у наші річки, в повітрі витатиме «титановий» пил, криниці мілітимуть, – каже Гуменюк.

За його словами, потрібно скасувати червневе рішення щодо надання дозволів на розробку титанових родовищ в трьох районах області, накласти мораторій на розгляд даних питань і лише тоді ґрунтовно вивчати всю проблематику даного питання та виносити його на обговорення громадськості.

Але судячи з негативних результатів голосування робочої групи за пропозицію винести на сесію обласної ради питання щодо скасування рішення щодо надання дозволів на видобуток титану, влада області цього робити не збирається. Наперекір декларативним заявам щодо того, що чиновникам справді небайдуже, що станеться з природою й людьми.

Представники влади й чиновники, які залежні від влади, не голосували за розробку проекту щодо скасування рішення від 7 червня.

Наступне засідання робочої групи відбудеться 15 березня.

– Є сподівання, що підтримати нас приїдуть народні депутати, – каже Гуменюк. – Але вже зрозуміло, що Житомирська обласна влада буде робити все можливе, щоб зберегти в силі дане рішення.

За його словами є сподівання, що на черговій сесії 21 березня депутати облради прислухаються до голосу своїх виборців. Координаційна Рада ГР «Врятуємо Полісся!» прийняла рішення про масове пікетування обласної ради 21 березня.

Хто там цінує красу Полісся? Сучасна Житомирщина. Впізнаєте?

І це ще не найстрашніші фотографії.

Отаку Житомирщину залишають нащадкам