Житомир впроваджує самоокупні енергоефективні проекти. ВІДЕО

Житомир активно залучає ресурси міжнародних фінансових організацій на розвиток господарства та модернізацію комунальних підприємств.

Співпрацювати з кредиторами змушують потреби в оновленні інфраструктури міста, які в десятки разів перевищують його фінансові можливості.

Житомир відбудовують через реалізацію самоокупних енергоефективних проектів. Такою є стратегія міського голови Володимира Дебоя.

У минулому році місто залучило 2,8 млн.грн. коштів НЕФКО на заміну ліхтарів з лампами розжарювання на світлодіодні та утеплення дитячого садочка №21. Економія бюджетних коштів від реалізації цих проектів становитиме 522 тис.грн. в рік, а термін окупності складатиме 4 роки. Погашення кредитних коштів відбуватиметься саме за рахунок економії.

Міжнародні фінансові організації дають кредити лише на самоокупні проекти, незалежну оцінку яких проводять самостійно. Житомир таким чином став першим містом в Україні, яке отримало пряме запозичення від НЕФКО.

Про це повідомив сьогодні, 20 березня 2013 року під час засідання виконавчого комітету, начальник управління муніципального розвитку Борис Пахолюк.

– Ресурси фінансових організацій – найбільш прийнятне джерело для розвитку міста, – переконують фахівці.

Адже відсоткові ставки, які надаються місту по кредитах, не перевищують 6%: ЄБРР надає кошти під відсоткову ставку до 6%, Світовий банк – до 1%, НЕФКО – до 6% (із Житомиром корпорація працювала під 3% річних у гривні).

Разом із кредитними коштами місто залучає міжнародну фінансову допомогу, яка сягає до 30% від суми кредиту, що фактично перекриває всі видатки на обслуговування кредиту (у проекті з ЄБРР щодо модернізації системи теплопостачання Житомир залучив 50% гранту).

У планах на 2013 рік – участь міста у міжнародній урядовій програмі «Демо-Україна», в рамках якої передбачається впровадження енергоефективних проектів у секторі теплопостачання. Житомир увійшов у трійку з десяти пілотних міст.

Вже у 2013 році в місті планують розпочати створення енергоефективного кварталу із районною котельнею по вул. Домбровського, 30. На реалізацію проекту будуть спрямовані кредитні та грантові кошти у співвідношенні 1:1 і частка власних коштів підприємств.

Також Житомир має шанс отримати кошти Світового банку на модернізацію водоканалу.

Житомирський міський голова Володимир Дебой розглядає можливість залучення коштів Світового банку під державні гарантії для модернізації водоканалу.

– Ми чекаємо рішення від банку, який вирішує між двома містами. У нас є реальна можливість отримання цих коштів, бо ми успішно залучили кредит ЄБРР», – говорить градоначальник міста.