Карпатська Житомирщина. Як журналісти бук садили. ФОТО

В цьому місці Житомирщини відчуваєш, ніби ти в Карпатах.

Гірських потоків, рік, правда, немає, але бук, який росте в горах Західної України сповнює відчуттям, що ти знаходишся саме там.

В одному єдиному місці на Житомирщині росте бук лісовий. Ще одна його назва – бук європейський.

Житомирщина. Урочище Великі Деревичі, 14-й квартал Любарського лісництва Бердичівського лісгоспу.

Ділянку в 2 гектари засадили буком в 1968-му році. Дерева вже сягають висоти сосен.

Через 55 років, коли їм “стукне сотка”, дерева досягнуть віку стиглості, коли їх можна буде використовувати для промислових потреб.

Дорослий бук буде вдвічі вищим – дерева стоятимуть, як хмарочоси, на фоні поліського лісу.

З одного стиглого бука виходить до 50-ти кубів лісу. Паркет з бука дуже цінний.

Бук чудово прижився на Житомирщині, хоч ареал його поширення – Карпати й Прикарпаття.

Та й не дивно – бук й дуб з одного сімейства, а з дубами на Житомирщині проблем якраз то і немає.

Бук росте чистим, господарює на своїх території, огортаючи грунт щільною, але не глибокою кореневою системою. Саме тому в буковому лісі відсутні корчі – землю встеляють проліски. Одне слово – Краса.

Журналісти Житомирщини вчора садили буковий ліс.

2 гектари заліснили. Акція від обласного управління лісомисливського господарства щодо посадок журналіського лісу на Житомирщині набирає обертів й стає масштабною.

За останні 5 років журналісти своїми руками посадили не один гектар лісу в різних районах, різних лісництвах й лісгоспах. Дуби, сосни, модрини, берези. Дійшла черга й до бука європейського.

Журналісти Житомирщини, яким влада час від часу акуратно натякає, що вони нічого важчого за ручку з блокнотом в руках не тримали й нічого не вміють, окрім того, щоб писати всякі видумки про “благородних державних мужів”, показали в посадці лісу спражній клас.

Сергій Харчук з сайту “Журнал Житомира” вперше садить ліс. Каже – з дитинства любить працювати на землі. Для нього природа – джерело натхнення. Гнав рядок разом із журналісткою сайту “Рупор Житомира” Іриною Вербовською.

Ірина до посадок лісу з обласним управлінням лісомисливського господарства за все життя не посадила жодного дерева. Але за 2 останні роки сповна надолужила втрачене.

Олена Майданович з “Житомирської хвилі” – постійний учасник акцій. Для неї це велика радість – зробити таку добру справу. Олена садила бук європейським разом з редактором “Репортер Житомира” Сергієм Фещенком.

Ставши першими, вони здобули перемогу в символічному змаганні й отримали подарунок – мед, створений за безпосередньої участі любарських лісових бджіл (на території лісництва є пасіка).

Віталій Синельников – оператор, Інна Плесна – журналіст. Бердичівська телекомпанія “ВІК” вже не один рік долучається до посадки журналістського лісу. Інна з саджанцями, Віталій з “мечем”. Інна якось спробувала виконати чоловічу роботу, але знаряддя виявилось для неї важким. Каже, з лопатою не порівняти.

ВІДЕО Обласного телебачення!


Активну участь в посадці лісу взяли журналісти й житомирських телеканалів та газет.

Григорій Івасюк, головний лісничий Бердичівського лісгоспу сказав, що після журналістів пересаджувати не потрібно буде – бо дерева вкинуті в землю не для піару, а професійно й належним чином.

Директор Бердичівського лісгоспу Олександр Мудревський натхненно розповідав про професію лісника. Про те, що цією роботою треба жити, тому що кожного дня йти в ліс й не просто на прогулянку, а працювати в ньому, під силу лише фанатично закоханій в природу й, зокрема, ліс людині.

ФОТО Репортер Житомира: