У Житомирі з’явилася пам’ятка – меморіальна дошка громадському і державному діячу Артему Любовичу. ВІДЕО

На фасаді будівлі Житомирської міської гімназії № 3 по вул. Котовського, 8 урочисто відкрили меморіальну дошку Артему Любовичу.

У Всесвітній день охорони пам’яток культури, 18 квітня, у Житомирі стало традицією відкривати нові пам’ятки, а разом із тим повертати місту колись відомі, а нині забуті імена громадських, культурних, політичних діячів.

Церемонію відкриття здійснили керуючий справами обласної ради Іван Толочко, заступник начальника управління культури міської ради Олена Турська, голова Житомирської обласної організації Всеукраїнського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький та меценат пам’ятки, представниця відомої житомирської родини Кудрицьких Леся Кудрицька.

З постаттю Артемія Любовича присутніх на відкритті – вихованців Житомирської гімназії № 3, представників громадськості та ЗМІ – познайомив краєзнавець Георгій Мокрицький.

Артем Любович – це наш земляк, людина, яка в своїй біографії уособила всю трагедію, всі катаклізми ХХ століття, пройшла стежину від телеграфіста до міністра, написала декілька книг.
Був редактором всеросійського журналу «Радио всем» і очолювала уряд Білоруської республіки. На цьому посту Артем Любович у 1938 році був репресований», – розповів Георгій Мокрицький.

Відомого радянського державного діяча реабілітували наприкінці 50-х років ХХ століття, а в Житомирі почали цікавитися його біографією у 60-х. Георгій Мокрицький поділився враженнями про свою зустріч з дочкою Артемія Любовича та повідомив, що її спогади про батька увійшли до книги, яку незабаром випустить видавництво «Волинь».

“Встановивши меморіальну дошку на фасаді гімназії № 3, де колись розміщувалося міське училище, ми не лише вшановуємо його учня Артема Любовича, а й привертаємо увагу до цієї будівлі.

У 1919 році саме в ній діяло житомирське відділення ВЧК (всеросійської надзвичайної комісії), і саме тут за офіційними і далеко неповними даними розстріляли більше півсотні людей Меморіальна дошка Любовичу, герою і жертві свого часу, буде нагадувати нам про сумні сторінки минулого», – зауважив краєзнавець.

Керуючий справами та інші працівники обласної ради піднесли квіти до пам’ятної дошки Артему Любовичу.